Legea pensiilor speciale a fost promulgată de Klaus Iohannis. Principalele prevederi

Author: Laura Macovei
Actualizat: 19 iul 2024, 05:05

Legea pensiilor speciale a fost promulgată joi de președintele Klaus Iohannis. Ce prevede aceasta?

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pensiilor speciale, legea fiind adoptată în această săptămână în Parlament. 

Potrivit premierului Marcel Ciolacu, dacă legea nu ar fi fost adoptată până la 1 noiembrie, România risca să piardă 1,4 miliarde de euro. 

Ce prevede legea pensiilor speciale

Legea prevede noi praguri de impozitare, care se calculează astfel:

Citește și: Participanții la Pilonul II de pensii pot trimite documentele în format online, pentru a beneficia de banii acumulați

„a) pentru venitul lunar din pensii determinat ca urmare a aplicării principiului contributivității, indiferent de nivelul acestuia, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2000 de lei, se aplică o cotă de impunere de 10%;

b) pentru venitul lunar din pensii care are atât componentă contributivă, cât și componentă necontributivă, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2000 de lei, pentru partea contributivă se aplică dispozițiile lit.

a), respectiv o cotă de impunere de 10%, iar pentru partea necontributivă se aplică progresiv următoarele cote de impunere:

(i) 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câștigului salarial mediu net sau egală cu acesta;

(ii) 15%, pentru partea cuprinsă între nivelul câștigului salarial mediu net și nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau egală cu acesta;

(iii) 20%, pentru partea ce depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat;

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

c) pentru venitul lunar din pensii care are doar componentă necontributivă, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2000 de lei, se aplică progresiv următoarele cote de impunere:

(i) 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câștigului salarial mediu net sau egală cu acesta;

(ii) 15%, pentru partea cuprinsă între nivelul câștigului salarial mediu net și nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau egală cu acesta;

(iii) 20%, pentru partea ce depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

(3) Determinarea câștigului salarial mediu net prevăzut în prezentul articol se stabilește prin deducerea din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat a contribuțiilor sociale obligatorii prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. a) și b) și a impozitului pe venit.”

Klaus Iohannis a promulgat legea pensiilor speciale. Ce prevede aceasta
[Sursa: PixaBay]

Pensiile speciale vor fi supraimpozitate chiar și cu 20%

Cei care beneficiază de  pensiile speciale  sunt românii care și-au desfășurat activitatea în calitate de: militari, polițiști, angajați ai serviciilor de informații, magistrați și diplomați. 

Citește și: Care va fi pensia minimă garantată în 2024? Creșterile pot ajunge și până la 30%

Unii senatori s-au arătat nemulțumiți vizavi de forma actuală a legii, fiind de părere că pensiile de serviciu ar trebui să fie eliminate complet și că aceasta reprezintă, în continuare, o discriminare a pensionarilor.