Klaus Iohannis a luat parte la o reuniune extraordinară a Consiliului European la Bruxelles. Acolo, liderii Uniunii Europene au discutat despre războiul din Ucraina care influențează situația din jurul Mării Negre.
Conform Digi24.ro, Klaus Iohannis a cerut ca statele membre UE să sară în ajutorul Republicii Moldova, deoarece aceasta este afectată de valul de refugiați pe care îl primește și, de asemenea, trece și printr-o criză economică și energetică.
Volodimir Zelenski a luat parte și el la reuniune
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, s-a alăturat și el reuniunii, doar că prin videoconferință. Acesta a adus în discuție, conform unui comunicat transmis de Administrația Prezidențială, situația actuală din Ucraina.
Mai mult decât atât, Macky Sall, președintele Uniunii Africane, s-a alăturat și el discuțiilor, vorbind despre criza alimentară generată de războiul din Ucraina, mai ales că țările africane aveau deja dificultăți din acest punct de vedere.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
De asemenea, liderii Uniunii Europene „au reiterat condamnarea fermă a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și au solicitat încetarea imediată a atacurilor asupra civililor și a infrastructurii civile, precum și retragerea imediată și necondiționată a trupelor și a echipamentului militar al Rusiei de pe întreg teritoriul ucrainean, în granițele sale recunoscute internațional.
Totodată, șefii de stat și de guvern au solicitat Rusiei să permită acordarea de asistență umanitară și revenirea în siguranță în Ucraina a persoanelor mutate forțat în Rusia”.
Liderii Uniunii Europene încurajează investigarea crimelor de război
Liderii Uniunii Europene au vorbit despre investigațiile făcute în ceea ce privește crimele de război din Ucraina. În continuare, aceștia au asigurat că Belarus, Rusia, dar și toți care sunt de partea Rusiei vor fi trași la răspundere, potrivit dreptului internațional.
De asemenea, reuniunea de la Bruxelles a dus la agrearea unui nou pachet de sancțiuni asupra Rusiei, al șaselea la număr, care va viza importurile de produse petrolifere și de țiței din Rusia. Mai mult decât atât, o clauză de solidaritate între statele membre a fost inclusă, aceasta corespunzând solicitărilor formulate de România în cadrul discuțiilor ce au fost purtate.
Nu în cele din urmă, Klaus Iohannis „a exprimat preocuparea față de evoluțiile din teren, atât în ceea ce privește securitatea, cât și situația umanitară din estul și sudul Ucrainei, arătând că riscurile din regiunea Mării Negre sunt în creștere, iar eforturile comune la nivel european ar trebui să se concentreze, în continuare, pe acordarea de asistență, dar și pe oferirea unui răspuns adecvat la implicațiile complexe ale conflictului militar, inclusiv cu privire la repercursiunile asupra securității energetice și alimentare”.