Klaus Iohannis cere tragerea la răspundere a invadatorilor ruși, după vizita efectuată în Irpin și în Kiev

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 17 iun 2022, 10:21

Klaus Iohannis cere tragerea la răspundere a invadatorilor ruși

Sursa: Facebook: Klaus Iohannis

Ieri, 16 iunie, Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Mario Draghi și Olaf Scholz au făcut o vizită oficială în Ucraina, acolo unde au văzut ce a rămas în urma rușilor în orașele Irpin și Kiev. În timpul vizitei, președintele României a spus că își dorește ca Rusia să plătească legal pentru cele întâmplate.

În urma vizitei pe care Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Mario Draghi și Olaf Scholz au făcut-o în Ucraina, președintele țării noastre a cerut ca Rusia să plătească pentru atrocitățile din țara invadată.

Klaus Iohannis, la fel ca și ceilalți lideri europeni, a fost profund marcat de ceea ce a văzut în Ucraina și a declarat că și România se alătură țărilor care susțin aderarea Ucrainei în Uniunea Europeană.

„Nu am cuvinte să descriu tragedia umană de neimaginat și distrugerile oribile pe care le-am văzut în Irpin. Îmi reînnoiesc ferm apelul pentru ca toți invadatorii ruși să fie trași la răspundere de justiția penală internațională pe care România o susține pe deplin”, a scris Klaus Iohannis pe contul său de Twitter.

Citeste si: Președintele Volodimir Zelenski va veni la Summitul NATO și la reuniunea G7: „Sancţiuni, politică, cooperare economică – ne pregătim pentru noi paşi”

Cum s-a desfășurat vizita lui Klaus Iohannis în Ucraina?

Imediat ce au ajuns în Ucraina, liderii europeni au fost conduși de către militarii ucraineni înarmați și, conform Agerpres, relatează Romaniatv.net, aceștia au avut parte de un grad de securitate sporită, fiind apărați cu foarte mare seriozitate.

De asemenea, oficialii au stat de vorbă cu cel care le-a fost ghid și au pus întrebări atât despre reconstrucția orașelor afectate, cât și depre întoarcerea ucrainenilor în țară.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Emmanuel Macron și-a exprimat și el susținerea față de aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, în momentul în care, pe un perete, a văzut inscripția „Make Europe, Not War”- „Faceți Europa, nu război”), declarând „ Este un mesaj corect (…) este

foarte emoţionant să vezi asta”.

Klaus Iohannis a punctat spijinul pe care România l-a oferit Ucrainei

„România, ca vecin și partener de încredere, dar și ca stat membru al Uniunii Europene și Aliat NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, este pe deplin solidară cu poporul ucrainean. Deplângem pierderile de vieți omenești, rănile deschise ale tuturor ucrainenilor care și-au văzut căminele, școlile, spitalele și chiar istoria atacate în mod brutal.

(...)

Am fost profund marcat de tragedia umană inimaginabilă și de distrugerile teribile pe care le-am văzut astăzi în apropierea Kievului. Reiterez cu tărie apelul meu ca toți autorii ruși ai crimelor să fie trași la răspundere de către justiția penală internațională, pe care România o susține pe deplin.

Citeste si: Klaus Iohannis, primul mesaj de la Kiev: „Această agresiune ilegală, nejustificată și neprovocată din partea Rusiei trebuie să înceteze!”

Sprijinul României pentru Ucraina s-a axat pe multiple paliere, chiar din primele zile ale agresiunii. Țara mea a făcut tot ce-i stă în putință pentru a ajuta Ucraina și pe toți cei afectați de agresiunea rusă. Guvernul și cetățenii României s-au unit mai puternic decât oricând pentru ajutorarea celor peste 1,23 milioane de ucraineni care ne-au traversat frontierele, mai ales femei și copii”, a spus Klaus Iohannis în cadrul conferinței de presă susținute la Kiev, potrivit Digi24.ro.