Klaus Iohannis conduce Summitul B9! Ce a cerut președintele României în contextul războiului Rusia - Ucraina

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 25 nov 2022, 07:55

Klaus Iohannis conduce Summit-ul B9 împreună cu președintele Poloniei, Andrzej Duda

Sursa: Twitter Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis conduce, alături de președintele Poloniei, Andrzej Duda, un summitul al formatului București 9.

„Întâlnire importantă în formatul București9, pe care o găzduiesc împreună cu Președintele Poloniei Andrzej Duda. În intervenția mea, am cerut îmbunătățirea coerentă și unitară a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră”, a transmis președintele României, Klaus Iohannis, pe Twitter.

„Suntem alături de poporul Ucrainei, de instituțiile și reprezentanții săi aleși democratic. Continuăm să sprijinim pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și dreptul acesteia de a-și alege liber propria politică externă.

Același lucru este valabil și pentru Republica Moldova și Georgia”, a mai transmis președintele Klaus Iohannis.

Reuniunea în format București 9, la care participă șefii de stat ai României, Bulgariei, Ungariei, Estoniei, Lituaniei, Letoniei, Poloniei, Slovaciei şi Cehiei are loc înainte de reuniunea de urgență NATO, în care va fi discutată situația din Ucraina, unde războiul este în plină desfășurare.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat vineri un apel către Formatul Bucureşti 9 (B9) pentru ca Ucraina să primească asistenţă în apărare, să fie impuse sancţiuni Rusiei după ce a atacat Ucraina şi să fie exercitate presiuni asupra Rusiei pentru a fi începute negocierile de pace.

"Noi ne apărăm libertatea şi pământul. Dar avem nevoie de o asistenţă internaţională eficientă.

Am discutat despre asta cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda. M-am adresat către B9 în legătură cu asistenţa în apărare, sancţiuni şi presiuni asupra agresorului. Împreună trebuie să aşezăm Rusia la masa negocierilor", a scris președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-un mesaj pe Twitter.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis ieri, pe Facebook, un mesaj în care îi liniștea pe români, în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina, care se desfășoară aproape de țara noastră.

"Dragi români,

Știu că sunteți îngrijorați de conflictul care are loc nu departe de granițele țării noastre, dar vă asigur: niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa și a familiei sale!

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

România beneficiază de cele mai ample garanții de securitate posibile. Niciodată în istoria noastră nu am fost mai bine protejați în fața oricărei potențiale agresiuni.

România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina! Voi lua absolut toate măsurile care se impun, împreună cu Guvernul, Parlamentul și aliații noștri internaționali, pentru ca securitatea și siguranța cetățenilor români să nu fie sub nicio formă afectate.

Suntem în permanentă legătură cu partenerii noștri din NATO, din UE și SUA și rămânem neclintiți, împreună, în fața unui agresor care amenință, prin acțiunile sale, pacea întregii planete! Oricât de mult rău ar încerca să facă, ultimii revizioniști ai istoriei trebuie să știe că lumea pe care vor să o reînvie a apus demult. Noi, națiunile democratice, nu facem niciun pas înapoi pentru a ne proteja valorile și tot ce am construit până acum", transmitea ieri Klaus Iohannis pe Facebook.

Citeste si: LIVE UPDATE A doua zi de război în Ucraina. Vladimir Putin i-a spus lui Xi Jinping că este dispus să negocieze cu Ucraina 

Bilanțul primei zi de război Rusia- Ucraina. Zelenski anunță 137 de morți din partea Ucrainei. Peste 1.000 de militari ruși ar fi fost uciși

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că 137 de cetățeni ucraineni au fost uciși în prima zi a războiului Rusia- Ucraina. Totodată, alți 316 ucraineni au fost răniți în confruntările cu forțele armate ruse.

"Astăzi, am pierdut 137 de eroi, cetăţenii noştri, militari şi civili. Alţi 316 ucraineni au fost răniţi în confruntări", a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

De partea rusă pierderile ar fi mai mari. Ministerul Apărării ucrainean a anunțat că peste 1.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi până acum în războiul dintre Rusia și Ucraina. 

„Rusia nu a suferit atât de multe pierderi umane în timpul luptelor în niciunul dintre conflictele armate de la începerea lor”, a precizat Ministerul Apărării din Ucraina.

Citeste si: UPDATE Bilanțul victimelor. Ucraina anunță că mai bine de 1000 de soldați ruși au fost uciși

 

 


Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.