Miercuri, 21 septembrie, Senatul a adoptat majorarea indemnizațiilor demnitarilor și creșterea sporurilor cu 25% pentru funcționarii publici implicați în procesul legislativ. În acest context, Klaus Iohannis a făcut noi declarații.
Citeste si: Ce români vor primi vouchere sociale în 2023. În ce condiții vor fi acordate acestea
Klaus Iohannis, despre majorarea pensiilor și salariilor
Printre indemnizațiile care ar putea fi mărite se numără cele ale parlamentarilor, miniștrilor, primarilor sau președinților de consiliile județene sau locale.
Klaus Iohannis a spus vineri seara, 23 septembrie, că nu este corect ca demnitarii să fie primii care beneficiază de creșteri salariale.
„Am spus că având în vedere inflația, salariile și pensiile trebuie să crească. Dar nu mi se pare corect ca demnitarii să fie primii care beneficiază de aceste creșteri salariale, puteam să rămânem mai la urmă”, a spus președintele.
Citeste si: Pensii mai mari cu 27%. Vești bune pentru milioane de pensionari. Când vor fi majorate pensiile din România
De asemenea, Klaus Iohannis a spus că „personal” le-a transmis liderilor coaliției că ar fi bine ca pensiile și salariile să crească.
„Având în vedere că suntem în criză energetică, avem foarte multe probleme în economie, avem și o creștere economică, avem totuși o inflație destul de mare, este corect, este rezonabil și este așteptat să crească și salariile și pensiile”, a spus șeful statului.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie
Întrebat cum vede posibila sau probabila majorarea salariilor și pensiilor, președintele a spus că „ este corect, este rezonabil și este așteptat” ca acestea să crească.
Iohannis consideră că „ nu oamenii simpli trebuie să plătească pentru aceste crize și Guvernul trebuie și va identifica soluții”, a spus atunci președintele.
Creșterea salariilor demnitarilor, neconstituțională
Senatorii care au votat miercuri majorarea indemnizațiilor demnitarilor și creșterea sporurilor cu 25% pentru funcționarii publici nu au ținut cont de decizia Curții Constituționale care a admis, tot miercuri, sesizările USR pe proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public.
„Prin sesizarea CCR, USR a împiedicat creşterea indemnizaţiilor parlamentarilor şi a protejat banul public şi bugetul de stat. Confruntată cu decizia CCR, Coaliţia PSD-PNL-UDMR apelează acum la un tertip: reintroduce majorarea indemnizaţiilor pentru demnitari şi aleşii locali pe uşa din dos, printr-un amendament ce va fi miercuri votat în plenul Senatului” , arată un comunicat de presă al partidului.
„Prin decizia Curţii Constituţionale de astăzi, USR a reuşit să oprească creşteri salariale adoptate pe ascuns în beneficiul politicienilor, prin aşa-zisa corectare a unei erori materiale. Majoritatea condusă de Ciolacu şi Ciucă a amăgit din nou oamenii cu creşteri de câteva zeci de lei, dar au făcut legea neconstituţională.
Citeste si: Măsura prin care elevii și profesorii ar fi primit bani de la stat pentru cărți, respinsă definitiv
Miniştrii PSD nu sunt în stare să facă un calcul financiar al măsurilor pe care le propun, sunt iresponsabili cu cheltuirea banului public, dar aruncă în mod repetat în spaţiul public manipulări şi minciuni. Problema vine chiar de la liderul PSD, Marcel Ciolacu, care a încasat de la propria firmă dividente mai mari decât încasările acesteia. Tot astăzi, la Senat, se va vota o lege prin care veniturile politicienilor vor creşte totuşi – o sfidare pe faţă, exact în ziua deciziei CCR”, a declarat Cristian Seidler, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, citat de news.ro.