Klaus Iohannis, despre majorarea pensiilor și salariilor: Nu știu dacă bugetul permite o creștere de 15%

Author: Diana Tilă

Klaus Iohannis a făcut noi declarații despre majorarea pensiilor. Iată ce a declarat președintele României.

Klaus Iohannis a declarat că majorarea pensiilor trebuie să fie în corcondanță cu rata inflației. Până acum, liderii coaliției au propus ca majorarea pensiilor să fie cu minim 10% din ianuarie 2023, iar salariul mediu să ajungă la 3.000 lei. 

Citeste si: La cât vor ieși la pensie femeile începând cu data de 1 ianuarie 2023. Vârsta de pensionare crește din nou

Klaus Iohannis, despre majorarea pensiilor

Președintele Klaus Iohannis a transmis că majorarea pensiior ar putea fi de 15%, însă a specificat că nu știe dacă bugetul de stat ar permite acest lucru.

Legat de mărirea salariilor, Klaus Iohannis a menționat că și acestea trebuie corelate cu inflația crescută, ca pensiile, deoarece nu e corect ca populația să plătească prețul crizei.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Totodată, președintele României a transmis Guvernului să fie atent cu pensiile mici, deoarece „acolo apar problemele cele mai mari”. 

Citeste si: Contributiile la Pilonul II, NEIMPOZITABILE. Noile reguli intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024

„Dacă vorbim de creșterea pensiilor trebuie să vedem contextul mai larg. S-au vehiculat 10%, 11%, dar nu putem să așteptăm de la pensionar să plătească ei prețul crizelor și în condițiile în care avem o inflație de peste 15% eu cred că ar fi corect să țină cont de această inflație creșterea și

atunci, după părerea mea, trebuie să fie o creștere mai mare. Nu știu dacă bugetul permite o creștere de 15%, însă cred că trebuie venit cu o creștere care compensează în bună măsură inflația. Trebuie atenție sporită pentru cei cu pensii mici, fiindcă acolo apar problemele cele mai mari”, a declarat Klaus Iohannis, chestionat înaintea participării la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, cu cât ar trebui majorate pensiile, în contextul în care și premierul Ciucă a avansat procentul de 11% pentru majorare.

Șeful statului a adăugat, chestionat despre mărirea salariilor că și acestea trebuie corelate cu inflația crescută. „În ceea ce privește creșterea salariilor, așa cum creșterea pensiilor trebuie corelată cu inflația, cred că și salariile trebuie corelate rezonabil cu inflația. Dacă nu există o corelare, înseamnă că populația plătește prețul crizei și acest lucru nu este corect”, a conchis Iohannis.