Klaus Iohannis, despre posibilitatea de a deveni următorul secretar general NATO: "Aș analiza foarte serios propunerea"

Author: Marina Ionescu

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, marţi, la ora 18,00, o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.

În cadrul conferinței de presă, Klaus Iohannis a fost întrebat dacă exisă posibilitatea să fie secretar general al NATO, în condițiile în care mandatul actualului secretar general NATO va expira pe 1 octombrie. Iată ce a declarat președintele României.

Citeste si: Preşedintele Iohannis a promulgat legea care modifică, de la 50 la 5 ani, perioada de arhivare la ANAF a documentelor financiar-contabile

Klaus Iohannis, următorul secretar general al NATO?!

Președintele Klaus Iohannis a declarat în cadrul conferinței că nu exclude posibilitatea de a fi succesorul lui Jens Stoltenberg la șefia NATO. 

„Dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aș evalua situația foarte serios și aș face o declarație publică”, a declarat Klaus Iohannis.

În prezent, România ocupă poziția de secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană deținând această funcție din toamna anului 2019.

Citeste si: Klaus Iohannis, despre Summitul NATO de la Madrid. Președintele susține că toate obiectivele pe care România le-a avut au fost îndeplinite

NATO îi caută un succesor lui Jens Stoltenberg, al cărui mandat de secretar general al organizației expiră pe 1 octombrie.

Klaus Iohannis, despre criza economică

Având în vedere perioada dificilă pe care o traversează românii, Klaus Iohannis a fost întrebat despre criza economică și dacă există un scenariu al austerității. 

 

"Nu cred și nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate. Am avut criza economică din 2009, 2010, 2011, unde s-a încercat în plan european să se combată criza prin măsuri de austeritate. Rezultatul nu a fost bun și nu intenționez să accept un nou experiment de acest tip cu România.

De problemele economice se ocupă Guvernul.

Planul a funcționat până acum foarte bine. Guvernul alocă bani pentru investiții și dispunem și de fonduri europene substanțiale. Pe de altă parte, Guvernul a reușit să vină cu pachete de sprijin succesive pentru a ajuta mai ales populația vulnerabilă.

Acestea vor continua. Vom avea investiții semnificative, dar și pachete de sprijin acolo unde e nevoie. Situația este complexă,. Criza energetică nu s-a terminat. Se vorbește de o criză a alimentelor care poate nu ne afectează direct, dar dacă prețurile cresc, ne va afecta și pe noi. Trebuie să ne pregătim.

Aceste crize nu au fost generate de noi, ci de alții, în speță de Rusia care a atacat Ucraina. Trebuie să avem răbdare și guvernul să ia măsurile înțelepte, să sprijine populația vulnerabilă și să vină în sprijinul economiei. Acesta e planul și cu acesta vom trece peste aceste vremuri grele", a declarat Klaus Iohannis.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Se modifică Constituția României?

 

De asemenea, în cadrul conferinței, Klaus Iohannis a fost întrebat dacă este nevoie până în 2024 sau imediat după de o revizuire a Constituției și dacă dreptul la avort va fi trecut în Constituție.

În acest context, președintele României a susținut că e nevoie de revizuirea și modernizarea Constituției, însă nu crede că e posibil politic până în 2024. 

Citeste si: Surse: Care vor fi noile deduceri din Codul Fiscal și cum vor arăta noile grile de impozitare. Anumite taxe pe proprietate vor suferi modificări

 

"Cred că e nevoie de modernizarea Constituției. Trebuie să fim realiști. E un proces politic amplu, care în final ajunge la referendum. Acest proceduri sunt foarte complicate, greu de pus în practică. Da, cred că e nevoie de revizuirea și modernizarea Constituției și nu cred că e posibil politic până în 2024.

(despre dreptul la avort) Este  posibil să se aducă în discuție. Dacă această temă a devenit o complicație politică în SUA; nu înseamnă că trebuie și noi să facem o complicație. Situația este rezonabil rezolvată în legislația românească", a mai declarat președintele României.

Ce spune Klaus Iohannis despre introducerea taxei de solidaritate

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că nu este de acord cu taxa de solidaritate și cu renunțarea la cota unică.

„Sunt pentru păstrarea cotei unice și împotriva taxei de solidaritate, această opinie am exprimat-o de mai multe ori”, a explicat președintele Iohannis.

Președintele României a explicat în cadrul unei conferințe de presă de ce a adoptat această poziție.

Nu mi se pare corectă ca principiu taxa de solidaritate... iar cota unică nu este neapărat cel mai bun mod de a impozita, dar pentru un sistem care nu este digitalizat are multe avantaje”, a adăugat Klaus Iohannis.

Președintele a estimat că modificările în discuție nu se vor produce în timpul mandatului său.