Klaus Iohannis, despre reintroducerea starii de urgenta in Romania: cand se va face acest lucru

Author: B.M.
Presedintele Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca nu este exclus ca starea de urgenta sa fie reintrodusa in Romania.

Seful statului le-a multumit romanilor, in cadrul unei conferinte de presa, pentru respectarea restrictiilor care au fost impuse in perioada starii de urgenta.

"Suntem la finalul a doua luni dificile. Majoritatea covârsitoare ati respectat cu strictete restictiile, ati stat in casa ati renuntat sa va vedeti familia si preitenii, punând mai presus nu doar sanatatea voastra, ci si a celorlalti.

"Printr-un efort national am reusit sa limitam semnificativ numarul de victime. Voi sunteti eroii acestui efort national. Va multumesc pentru sacrificiile facute", a declarat Klaus Iohannis.

Citeste si: DOCUMENT: Cum arata si cum se completeaza noua declaratie pe proprie raspundere. Descarca aici noul formular

Cand ar putea fi reintrodusa starea de urgenta in Romania

Presedintele Klaus Iohannis

Seful statului a declarat ca nu este exclus ca starea de urgenta sa fie reintrodusa in Romania si a dat asigurari ca nu va ezita sa faca acest lucru daca situatia se va inrautati.

"Intrarea in starea de alerta aduce riscuri noi si responsablitati suplimentare. Distantarea sociala, munca de acasa, respectarea normelor, purtarea mastii sunt esentiale pentru a controla epidemia. Fara aceste reguli, lucrurile pot degenera usor.

"Daca situatia se va inrautati si vom avea supra-aglomeraraeea spitalelor, nu voi ezita sa declar din nou stare de urgenta. Nu facem aceste lucruri de teama amenzilor, ci pentru ca e spre binele nostru si a celor apropiati. Știm cu siguranta ca depinde de fiecare ca epidemia sa treaca cât mai repede", a spus Klaus Iohannis.

Citeste si: Stare de alerta 15 mai: ce masuri sunt obligatorii din 15 mai

Cum ne deplasam intre localitati dupa iesirea din starea de urgenta

Politia Romana

Romania nu mai este in stare de urgenta, insa pe teritoriul tarii a fost instituita starea de alerta, pentru o perioada de 30 de zile.

Deplasarile in localitate sunt permise fara declaratie, insa cele intre localitati sunt in continuare limitate, si se pot face numai in cazul unor exceptii, si cu completarea declaratiei pe proprie raspundere.

Iata pentru ce motive este permisa parasirea localitatii in starea de alerta:

1. interes profesional, inclusiv intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale si inapoi;

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie

2. in scop umanitar sau de voluntariat;

3. realizarea de activitati agricole;

4. pentru comercializarea de produse agroalimentare de catre producatorii agricoli;

5. ingrijirea sau administrarea unei proprietati din alta localitate; eliberarea de documente necesare pentru obtinerea unor drepturi;

6. participarea la programe sau proceduri in centrele de tratament;

7. asistenta medicala care nu poate fi amânata si nici realizata de la distanta;

8. activitati recreativ-sportive individuale desfasurate in aer liber (ciclism, drumetie, alergare, canotaj, alpinism, vânatoare, pescuit si altele) cu participarea a cel mult 3 persoane;

Citeste si: Cat timp raman in aer particulele de coronavirus de la o persoana care vorbeste fara sa poarte masca

9. participarea la evenimente familiale, cu un numar limitat de persoane si respectarea regulilor de distantare sociala;

10. pentru achizitia, service-ul, efectuarea ITP sau alte operatiuni de intretinere a vehiculelor, activitati care nu pot fi efectuate in localitatea de domiciliu;

11. alte motive justificate (precum: ingrijirea/insotirea copiilor/membrilor de familie; ingrijirea unei rude/afin sau persoana aflata in intretinere; asistenta persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilitati; deces al unui membru de familie).