Klaus Iohannis, despre votul Austriei împotriva României: „Votul privind Schengen m-a supărat, dar sunt hotărât să duc lucrurile mai departe”

Author: Diana Tilă

Klaus Iohannis a vorbit despre votul Austriei împotriva României

Sursa: Facebook Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a vorbit despre votul Austriei împotriva României.

Klaus Iohannis a transmis că ministrul de Interne austriac a semnat pe 16 noiembrie împreună cu alți miniștrii de Interne pentru extinderea spațiului Schengen, iar două zile mai târziu a afirmat că Austria nu poate fi de acord cu o astfel de extindere.

Citește și: Cele mai importante evenimente din România, care au avut loc în 2022. România nu a intrat în Spațiul Schengen

Klaus Iohannis, despre votul Austriei împotriva României

Președintele țării noastre a declarat că Austria s-a opus în Consiliul JAI aderării României, însă a votat pentru aderarea Croației. Klaus Iohannis a mai spus că este hotărât să duc lucrurile mai departe până când România va deveni membru Schengen. 

„Acest vot, chiar dacă m-a supărat sau dezamăgit, nu mă va face să dau înapoi.

Personal, voi rămâne foarte conectat și sunt hotărât să duc lucrurile mai departe până când România va deveni membru Schengen. Voi ridica această problemă cu certitudine în Consiliul European”,
a mai explicat Iohannis.

„Votul din Consiliul JAI este foarte problematic pentru noi toți în România și trebuie să spun că am fost dezamăgit și supărat, după ce am primit rezultatul acestui vot. Această dezamăgire și supărare vine din faptul că noi de 11 ani ne străduim, negociem și sperăm să intrăm cu drepturi depline în Schengen, noi românii.

După ce în decursul acestui care se apropie de final am avut câteva reușite notabile. Să nu uităm că una din principalele piedici pentru aderarea la Schengen a fost existența acelui MCV și am reușit, împreună cu Guvernul, cu coaliția, să ajungem în punctul în care Comisia Europeană a considerat că acest mecanism s-a finalizat și a fost ridicat”, a spus Iohannis.

Citește și: 2023, anul intrării României în Schengen? Ce șanse are România să facă parte din spațiul european fără frontiere

Întrebat luni, 12 decembrie, la Cotroceni, ce va face la Consiliului European din 15 decembrie, dacă este închis subiectul aderării României la Schengen, dacă va încerca să pună subiectul pe agendă și cine decontează eșecul privind Schengen, MAI, diplomația românească sau el însuși, Klaus Iohannis a spus că:  Am reușit prin colaborare intensă și bună cu Olanda să îi convingem pe partenerii olandezi să își schimbe opinia și să propună un vot pozitiv pentru România, chestiune aprobată de Parlamentul olandez. Tot în acest an s-a schimbat situația politică din Suedia. Am colaborat, am negociat, am discutat și am înlăturat și rezervele Suediei.”

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Iohannis: „Acest vot, chiar dacă m-a supărat sau dezamăgit, nu mă va face să dau înapoi”

Șeful statului a precizat că în 16 noiembrie miniștrii de Interne au semnat o declarație pentru extinderea spațiului Schengen, însă apoi ministrul de Interne a declarat că Austria.

Citește și: Ambasadorul României în Austria, rechemat în țară în semn de protest: „Gest politic care subliniază poziția României în dezacord ferm cu conduita Austriei”

De asemenea, Klaus Iohannis a spus că România a primit un "nu" nemeritat pentru o chestiune pe care nu a cauzat-o, ba dimpotrivă România e foarte activă în combaterea migrației ilegale. 

„În 16 noiembrie, aici, la București, a avut loc o întrunire a miniștrilor de Interne. La final, ei au emis o declarație, care a fost foarte clară- România și Bulgaria sunt bine primite în Schengen. Același ministru declara două zile mai târziu că Austria nu poate să admită o extindere a spațiului Schengen. Dintr-o chestiune greu de înțeles s-au vehiculat date care nu au coincis cu datele noastre sau Frontex și când au votat s-a petrecut un lucru interesant, Austria a susținut două săptămâni că nu poate vota extinderea spațiului Schengen pentru că sunt mulți migranți, dar a știut să voteze da pentru Croația. Acest mod de a face politică în UE nu poate să fie considerat pozitiv. Este foarte clar că migrația reprezintă o problemă pentru UE, dar e la fel de clar că România nu permite o migrație nelegală și nu e cauza unei migrații nelegale. Practic România a primit un 'nu' nemeritat pentru o chestiune pe care nu am cauzat-o, ba dimpotrivă România e foarte activă în combaterea migrației ilegale. De aceea, nici românii nu au înțeles de unde până unde acest refuz. Oamenii sunt revoltați și pot să îi înțeleg. Dar în politică nu contează dacă ești frustrat, supărat sau bucuros ”, a completat Iohannis.

Klaus Iohannis a spus că votul Austriei împotriva României l-a supărat și dezamăgit, însă nu se va da înapoi.

„Acest vot, chiar dacă m-a supărat sau dezamăgit, nu mă va face să dau înapoi. Personal, voi rămâne foarte conectat și sunt hotărât să duc lucrurile mai departe până când România va deveni membru Schengen. Voi ridica această problemă cu certitudine în Consiliul European. Vor fi dezbateri, diferite opinii, dar un nou vot va fi când se întrunește din nou Consiliul JAI, iar din datele pe care le am e greu de crezut că se va schimba prea curând opinia din partea austriacă, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să discutăm în continuare. Eu voi duce lucrurile mai departe și sunt convins că vom găsi soluții și pentru această problemă. Pe mine o supărare sau o frustrare de acest tip nu m-a oprit niciodată pentru a face ceea ce e mai bine pentru comunitatea care m-a ales și mă voi implica total”, a mai spus președintele Iohannis, potrivit  News.ro.

Citește și: Ce șanse mai are România să intre în Spațiul Schengen, după votul negativ al Austriei în JAI. Când s-ar putea lua o decizie favorabilă

Referitor la cei vinovați de acest eșec privind Schengen, șeful statului a precizat: „ Dacă e să căutăm vinovați, lucrurile puteau fi făcute altfel, mai bine, chit că e greu de înțeles când o parte își schimbă atitudinea cu două săptămâni înainte de vot. Integrarea în Schengen rămâne pentru mine obiectiv național și rămâne pentru mine obiectiv personal”