Klaus Iohannis intră în cursa pentru șefia NATO! Președintele vrea să ocupe funcția de secretar general: „Îmi asum această candidatură”

Autor: Diana Ghita

Klaus Iohannis se consideră pregătit pentru a ocupa funcția de secretar general al NATO

Sursa: presidency.ro

Marți, 12 martie, președintele Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura pentru funcția de secretar general al NATO.

Președintele Klaus Iohannis a făcut, astăzi, o serie de declarații la Palatul Cotroceni, în care a vorbit despre intenția de a ocupa funcția de secretar general în cadrul NATO. România a notificat, de curând, Alianța în privința acestui lucru.

Klaus Iohannis intră în cursa pentru șefia NATO

Liderul României nu este singurul care a intrat în cursa pentru postul de secretar general al NATO, întrucât și premierul olandez, Mark Rutte, și-a propus același lucru.

Acesta din urmă este susținut de state membre precum: Marea Britanie, SUA și Franța.

Klaus Iohannis a dezvăluit că dorește să se implice profund în problemele NATO, iar, în viziunea lui, experiența acumulată în funcția de președinte al României constituie un atu care l-ar ajuta în mare măsură în cazul în care ar ocupa postul de secretar general în cadrul Alianței Nord-Atlantice.  

„Îmi asum această candidatură în numele României cu toată responsabilitatea, iar această decizie are la bază performanța României, experiența acumulată pe parcursul celor două mandate de Președinte al României, înțelegerea profundă a

provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, și în special regiunea noastră, și angajamentul meu ferm față de valorile și obiectivele fundamentale ale NATO”
, a declarat președintele, după cum se arată în  anunțul Administrației Prezidențiale.

Citește și: Rusia amenință că va ataca NATO, dacă Franța va trimite trupe în Ucraina: „Putem vorbi de un conflict direct”

De ce consideră Klaus Iohannis că este pregătit pentru a fi secretar general în NATO

În toată această situație tensionată, România a dovedit că este un actor important în ceea ce privește securitatea la nivelul regiunii. De la începutul primului său mandat ca Președinte al României, Klaus Iohannis a pus accent pe dezvoltarea sistemului militar din țara noastră.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

„În tot acest context complicat, țara noastră a dovedit că este un pilon de stabilitate și de securitate în regiune. Ca prioritate majoră, de la începutul primului meu mandat ca Președinte al României, am inițiat și negociat cu toate partidele parlamentare un Pact național care a prevăzut alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, iar acum am ajuns la alocarea a 2,5% din PIB, ceea ce înseamnă resurse semnificative pentru dezvoltarea capacităților și a capabilităților noastre militare”,  a

explicat liderul român.

Citește și: Președintele României, Klaus Iohannis, a fost dat dispărut: Acesta nu a mai apărut public din luna decembrie 2023

De asemenea, România a fost și rămâne implicată în misiunile și operațiile NATO, având o prezență militară puternică în Balcanii de Vest și manifestând un interes susținut în problemele de securitate ale Mării Negre.

În plus, statul nostru oferă un sprijin semnificativ Ucrainei și contribuie activ la susținerea țărilor din Alianța Nord-Atlantică.

„Suntem printre Aliații care au înțeles și și-au asumat de la început acest angajament. România a contribuit și contribuie la misiunile și operațiile NATO. Avem o prezență militară semnificativă în Balcanii de Vest, ne interesează în cel mai înalt grad și contribuim în mod direct la securitatea Mării Negre. Susținem necondiționat Ucraina și contribuim consistent la susținerea puternică a partenerilor Alianței, în special a celor mai vulnerabili”, a argumentat Iohannis, citat de Digi24.