Klaus Iohannis la dezbatere: "Ce garanții ne dați, dacă veți fi ales, că românii o vor duce mai bine?". Ce a raspuns presedintele in dezbaterea din 19 noiembrie 2019

Author: L.S.
klaus iohannis dezbatere 19 noiembrie 2019

Preşedintele Klaus Iohannis a participat marţi, 19 noiembrie 2019 la un dialog cu jurnaliștii, acțiune organizată de echipa sa de campanie.

Evenimentul politic a avut loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”.

Klaus Iohannis a răspuns la întrebările jurnaliștilor

Întrebare: Ce garanții ne dați, dacă veți fi ales, că românii o vor duce mai bine? Guvernul Orban ne tot spune că sunt găuri în buget, se vorbește de o criză. Ce garanții le dați românilor?

Răspuns: Mă voi implica total pentru România normală.

Acesta e mai mult de un slogan, e o dorință pe care o au mulți români. Dar ce înseamnă acest normal? Înseamnă prosperitate, creștere economică, locuri de muncă bine plătite, școli sigure, pacientul este în centrul sistemului de sănătate. Pot să garantez românilor că mă voi implica cu tot ce știu, cu tot ce pot, pentru a lucra împreună cu Guvenrul pentru îmbunătățirea performanței economice a României. Avem soluții, știu ce este de făcut.
Este un Guvern nou în funcție, care știe ce e de făcut.

Acum suntem într-o situație care trebuie tratată cu multă atenție, și asta vom face.

De ce a fost amânat referendumul

Întrebare: Referitor la modul de moderator al președintelui. Ați amânat declanșarea referendumului doi ani, până în an electoral. Legile justiției au trecut. Ați sacrificat cumva justiția prin amânarea referendumului?

Răspuns: Am amânat referendumul până în momentul în care declanșarea lui nu producea efecte maximale. Demersul meu a fost destul de bine descris de dumneavoastră, dar aș completa-o. Am retrimis Legile Justiției în Parlament, am solicitat un punct de vedere Comisiei de la Veneția și i-am rugat în ultimele zile pe colegii mei din departamentele de specialitate să îmi facă o evaluare. Am reușit să anulez 70% din măsurile introduse de PSD, care ar fi compromis justiția.

Sigur, nu sunt perfecte, sunt în vigoare, dar lucrurile nu se opresc aici. Voi avea grijă ca Guvernul să reia aceste chestiuni și după alegerile parlamentare, când sunt convins că vom avea de-a face cu o nouă majoritate. Fără mine, statul de drept din România s-ar fi rupt. Lupta anticorupție continuă.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Întrebare: Vă temeți de o demobilizare a electoratului în turul doi?

Răspuns: Sper ca prin astfel de evenimente, cum e cel din seara aceasta, să mobilizez electoratul. Îi învit pe toți românii să devină campioni la turul doi.

Întrebare: Cum veti reuși să grăbiți ritmul reformelor și care sunt reformele de arhitectură instituțională pe care le aveți în minte?

Răspuns: O adevărată reformă instituțională se poate face prin modificarea Constituției. Sper să avem o configurație în Parlament care să ne permită să avem reforme. Și acum, contrar așteptărilor, s-au găsit majorități, și pentru moțiunea de cenzură, și pentru numirea noului guvern. În Parlament se poate discuta și fără modificarea Constituției. Mă aștept de la actualul Guvern să fie proactiv.

Întrebare: Nu credeți că e prea mult până în decembrie 2020 să înceapă reformele?

Răspuns: Trebuie să vă spun că eu cred că se pot realiza alegeri anticipate, dar asta nu depinde doar de faptul că eu îmi doresc. PNL își dorește, sunt și alte partide care doresc. Vom vedea după prezidențiale, după discuțiile pentru buget. Oricum ar fi, multe lucruri pot fi rezolvate până atunci, pot fi discutate până atunci.

citeste mai mult pe stirileprotv.ro