Klaus Iohannis, prima declarație după ce România a atins un nou record de cazuri noi de Covid-19

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 01 feb 2021, 10:05
Klaus Iohannis susține o conferință de presă la ora 18:00

Președintele României, Klaus Iohannis, face prima declarație după noul record de cazuri de Covid-19.

Șeful statului va susține o conferință de presă la Palatul Cotroceni, de la ora 18:00, după ce astăzi a fost anunțat un nou bilanț negativ de cazuri noi de Covid-19.

România a înregistat 2.958 de cazuri noi de Covid-19 în ultimele 24 de ore și alte 82 de decese, un record negativ absolut, atât în privința noilor cazuri, cât și în privința deceselor. 

612 persoane sunt în stare gravă în spitale, la ATI, din cauza Covid-19. În total, în spitalele din România sunt internate în prezent 8.303 persoane depistate pozitiv cu noul coronavirus. În România au fost efectuate 27.814 de teste în ultimele 24 de ore, ajungându-se, de la începutul pandemiei, la 2.568.071 de teste în țara noastră pentru depistarea Covid-19.

Din ultimele 27.814 teste efectuate pentru depistarea Covid-19, 17.351

au fost efectuate în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.463 la cerere. 

Klaus Iohannis: "Nu îmi doresc să reintroducem restricții"

Președintele României, Klaus Iohannis, declara recent că nu își dorește să fie reintroduse restricții, însă afirma că există riscul ca lucrurile să scape "de sub control" în privința pandemiei de Covid-19.

"Măsurile care trebuie luate sunt cele individuale: mască, distanță, igienă. Dar sunt persoane care nu vor să respecte toate normele și trebuie intervenit. Eu nu îmi doresc să reintroducem restricții, dar e evident că în anumite localități și pe anumite segmente e posibil să se reintroducă anumite restricții, pentru că altfel lucrurile scapă de sub control. Repet, nu-mi doresc să introducem restricții, dar dacă numărul de infectări crește, e foarte posibil să se reintroducă local, regional anumite restricții.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Opinia aproape unanimă a specialiştilor este că în Europa un al doilea val al pandemiei e imininent. Deja, cele mai multe ţări de pe continent înregistrează zilnic cifre îngrijorătoare. Nici la noi situaţia nu e mai bună. Chiar astăzi am avut un record negativ al infectărilor. E imperativ să facem toate eforturile pentru a inversa acest trend ascendent şi de a menţine pandemia sub control.

Acest virus nu va dispărea prea curând şi în aceste condiţii, până va fi disponibil vaccinul sau un tratament eficient, trebuie să găsim soluţii să avem o societate şi o economie funcţionale. E important ca sistemul medical românesc să nu fie copleşit. Evitaţi deplasările inutile pentru a nu vă expune riscului de infectare, respectaţi regulile de protecţie sanitară", declara Klaus Iohannis. 

Restaurantele, închise la interior în țară

Noi restricții au fost impuse în Capitală și în țară în urma creșterilor de cazuri de Covid-19. S-a luat măsura închiderii restaurantelor la interior, iar afară, pe terasă, nu vor mai putea funcționa în curând având în vedere că vremea se va răci.

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, nu excludea astăzi varianta ca anumite sectoare ale Bucureștiului să fie carantinate, în funcție de evoluția numărului de cazuri noi de Covid-19.

„Astăzi a avut loc o nouă întrunire a Comitetului pentru Situații de Urgență a Muncipiului București. Au fost adoptate trei hotărâri.(...)

Prima era referitoare la interzicerea activității în restaurante, cafenele. Așa suna adresa DSP. Am constatat ca barurile, cluburile, discotecile nu erau precizate  in adresa DSP. S-a constatat că posibilitatea de proaopgare e chiar mai mare in discoteci sau cluburi decât in baruri și restaurante. Drept care, prima hotărâre a fost în aplicarea art. 6 pct. 11 din Anexa 3 la Hotărârea de Guvern 782/2020: Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activitati in baruri, cluburi, discoteci nu e permisă în municipiul București. 

A doua hotărâre este o hotărâre de modificare. Au fost sesizari de la cetățeni care stau foarte aproape de școli. Ne-am gândit și la copilași și la părinții lor. Totuși distanta de 100 de metri în jurul școlii e mult prea mare. Ei pot să aplice masca pe nas și gură, la o distanță mai mică. Drept urmare, Comitetul Municipal a hotărât ca această distanță să fie redusă la 50 de metri.

A treia hotărâre e inedita. Ieri, la propunerea a doi membri din Comitetul pentru Situații de Urgență au supus atenției interzicerea jocurilor de noroc si a cazinourilor pe raza municipiului București.  Drept care s-a emis această propunere, cu amendamentul că nu sunt interzise jocurile... Cu excepția pariurilor și loteriilor unde se elibereaza bilet.(...) Deci, închiderea activității operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, inclusiv cazinouri, cu excepția pariurilor și loteriilor unde se eliberează bilet, cu respectarea regulilor de distanțare și a măsurilor de siguranță sanitară”, a declarat astăzi prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu.