Klaus Iohannis reacționează după ce Joe Biden a anunțat finanțarea construirii de reactoare modulare în România

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 27 mar 2023, 00:15

Klaus Iohannis reacționează, după ce Joe Biden a anunțat finanțarea costruirii de reactoare moduldare în România

Sursa: Facebook: Klaus Iohannis

Joe Biden a anunțat că SUA vor finanța, cu suma de 14 milioane de dolari, construcția primelor reactoare modulare din România. În noiembrie 2021, planul de construcție pentru prima centrală cu reactoare nucleare a fost anunțat de țara noastră și de Statele Unite ale Americii.

Joe Biden a anunțat că România va primi din partea Statelor Unite ale Americii o finanțare în valoare de 14 milioane de dolari pentru construirea primelor reactoare modulare. Klaus Iohannis a salutat această idee, spunând că țara noastră este cu un pas mai aproape de „asigurarea securității energetice”.

Conform hotnews.ro, la finalul anului 2021, România și Statele Unite ale Americii au anunțat că vor colabora pentru a se construi primele reactoare modulare de dimensiuni mici.

Primul urmează să fie construit la Doicești, județul Dâmbovița.

Klaus Iohannis a salutat decizia lui Joe Biden

În urma acordului s-a decis construirea unei uzine NuScale cu 12 module care, la început, va oferi mai mult de 6.000 de locuri de muncă atât în România, cât și în Statele Unite ale Americii. Pe măsură ce proiectul va evolua, numărul locurilor de muncă va ajunge la 30.000.

Citeste si: Joe Biden vine în Europa la sfârșitul lunii iunie. Președintele american participă la summitul NATO și summitul G7

Klaus Iohannis, președintele României, a anunțat că, datorită reactoarelor modulare care vor fi construite, România va intra într-o nouă etapă din punct de vedere energetic.

„Salut anunțul președintelui Biden privind cooperarea energetică dintre România și Statele Unite ale Americii, cu 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare în România.

Asigurarea securității energetice este un obiectiv comun al Parteneriatului Strategic între România și SUA”, a scris Klaus Iohannis pe contul său de Twitter.

Nicolae Ciucă a vorbit și despre construirea reactoarelor de la Centrala Cernavodă

Premierul Nicolae Ciucă a reacționat și el, spunând că acest lucru va asigura României independența energetică de care are nevoie.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

„Anunțul președintelui SUA, Joe Biden, în cadrul Summit-ului G7, este o confirmare a solidității Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite care devine tot mai aprofundat și în dimensiunea sa dedicată cooperării energetice. Decizia SUA de a finanța cu 14 milioane de dolari etapa preliminară a studiilor de inginerie și proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici  (SMR) din România este componentă esențială a dezvoltării programului nuclear civil național.

Alături de construirea reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Cernavodă, utilizarea noului tip de tehnologiei SMR va contribui la întărirea profilului energetic al României, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului și cu țintele de decarbonizare asumate.

Mai mult, dezvoltarea programului nuclear va impulsiona creșterea economică, atât prin revitalizarea lanțului de furnizori, cât și prin poziționarea României ca lider regional al acestei industrii.

Tehnologia reactoarelor modulare mici, dezvoltată de compania americană NuScale, respectă cele mai înalte standarde de siguranță nucleară. Acest factor este vital în contextul în care energia nucleară este pilon fundamental prin care putem obține energie curată, la costuri accesibile pentru cetățenii români și pentru economia națională. Încurajez industria nucleară românească și experții români să contribuie la dezvoltarea acestor etape preliminare, cu respectarea celor mai înalte standarde de siguranță nucleară. Producerea energiei nepoluante, ieftine și stabile reprezintă viitorul, iar, prin tehnologia SMR, viitorul este acum și în România.

Citeste si: PSD se oferă „să vină în sprijinul Ministerului Energiei” pentru a găsi o rezolvare în ceea ce privește prețul carburanților

Guvernul va continua să susțină proiectele dezvoltate de Nuclearelectrica, de companiile energetice strategice Transgaz și Romgaz care, alături de cele implementate de mediul privat, vor transforma România într-un stat independent energetic, furnizor de securitate energetică la nivel regional.

Valorificarea proiectelor de exploatare a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre, cele deblocate prin noua lege off-shore, investițiile în energie regenerabilă cu finanțări disponibile din Planul Național de Redresare și Reziliență și Fondul pentru Modernizare înseamnă stabilitate energetică pentru  cetățenii români și mediul economic național”, a spus Nicolae Ciucă, conform romaniatv.net.