Klaus Iohannis s-a retras din cursa pentru șefia NATO: România a anunțat oficial susținerea candidaturii lui Mark Rutte

Autor: Andrei Costanda

Klaus Iohannis și-a anunțat oficial retragerea candidaturii pentru funcția de Secretar General al NATO.

Sursa: Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis renunță la candidatura pentru funcția de Secretar General al NATO și România își exprimă sprijinul pentru premierul olandez Mark Rutte.

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat retragerea sa din cursa pentru funcția de Secretar General al NATO, în cadrul unei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) desfășurate recent. Aceasta decizie a fost comunicată aliaților NATO la sfârșitul săptămânii trecute.

Klaus Iohannis s-a retras din cursa pentru șefia NATO

În cadrul aceleiași ședințe, Iohannis a solicitat membrilor CSAT să se pronunțe asupra candidaturii premierului olandez Mark Rutte pentru această funcție, iar aceștia au declarat sprijinul României pentru candidatura sa.

Decizia lui Iohannis vine într-un moment crucial pentru NATO, deoarece mandatul actualului secretar general, Jens Stoltenberg, se încheie la 1 octombrie, după multiple prelungiri în contextul războiului din Ucraina. Retragerea sa din cursă facilitează procesul de selecție pentru succesorul lui Stoltenberg, iar sprijinul României pentru Rutte ar putea înclina balanța în favoarea premierului olandez.

Anterior, România se opunea candidaturii lui Rutte, însă recentele evoluții geopolitice și acordul în cadrul CSAT au dus la schimbarea poziției.

Această decizie vine după ce Ungaria și Slovacia, care anterior se opuneau numirii lui Rutte, și-au retras opoziția. Astfel, România rămânea singurul obstacol în calea consensului necesar pentru numirea lui Mark Rutte ca secretar general al NATO.

Citește și: Jador și Oana Ciocan au apărut împreună la scurt timp după anunțul despărțirii! În ce ipostază au fost surprinși cei doi îndrăgostiți

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Nicolae Stanciu a renunțat la tricoul cu numărul „10” pentru o cauză nobilă. Căpitanul naționalei a ales să îmbrace tricoul în care Olimpiu Moruțan ar fi trebuit să joace la EURO 2024

România și-a anunțat sprijinul pentru candidatura lui Mark Rutte

Administrația Prezidențială a informat că președintele Iohannis a prezentat poziția sa privind candidatura la șefia NATO în cadrul ședinței CSAT, subliniind importanța unui consens în cadrul Alianței pentru asigurarea unei tranziții fără probleme și pentru menținerea unității în fața

provocărilor de securitate actuale. Decizia de a sprijini candidatura lui Rutte a fost luată în contextul unor discuții ample cu partenerii și aliații NATO, care au subliniat necesitatea unui lider capabil să gestioneze complexitatea situației internaționale curente.

„În ședința CSAT, Președintele României a informat că i-a anunțat pe aliații din cadrul NATO, la sfârșitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de Secretar General al Organizației.

Președintele Klaus Iohannis a solicitat membrilor Consiliului să se pronunțe cu privire la candidatura lui Mark Rutte pentru funcția de Secretar General al NATO, aceștia declarându-se în favoarea susținerii de către România a candidaturii premierului olandez”, a informat Administrația Prezidențială.

Sprijinul României pentru Rutte a fost primit pozitiv de aliați, inclusiv de Jens Stoltenberg, care și-a exprimat sprijinul pentru candidatura premierului olandez, considerându-l un candidat potrivit pentru a prelua conducerea Alianței.

Stoltenberg a subliniat că Alianța este aproape de a lua o decizie finală și că sprijinul României este crucial pentru obținerea consensului necesar.