La negocierile de la Palatul Cotroceni, liderii PNL și USR PLUS așteaptă decizia președintelui pentru a relua tratativele pentru formarea noului Guvern. La finalul întâlnirii, care începe la ora 11, este de așteptat ca președintele Klaus Iohannis să susțină o declarție de presă.
Cine va revendica funcția de președinte a Camerei Deputaților
După eșecul negocierilor, liderii PNL, USR PLUS și UDMR, nu au reușit să treacă de primul prag al discuțiilor, în vederea împărțirii celor trei funcții de la vârful statului.
În urma eșecului de la negocieri, USR PLUS merge la Cotroceni direct cu propria propunere de premier-Dacian Cioloș. Surse din partid susțin că Dacian Cioloș este pregătit să renunțe la mandatul de europarlamentar de la Bruxelles și să preia șefia Guvernului.
Alianța USR PLUS, mai degrabă vrea să-i convingă pe liberali, că fără reunțarea la șefia Camerei Deputaților nu va exista o coaliție de guvernare.
La întâlnirea de duminică, liderii partidelor au susținut că este nevoie de o responsabilitate foarte mare pentru a forma un guvern până la sfârșitul anului, iar USR PLUS nu s-a dat înlături de la împărțirea în mod egal a celor 3 funcții.
Surse participante la negocieri susțin că nu este drept ca ei să își aleagă două funcții din trei.Liderii celor trei partide susțin ca șansele sunt foarte mici ca până la formarea noului Parlament, pe 21 decembrie, să nu existe o coaliție de centru-dreapta, formată din PNL, USR PLUS și UDMR.
Ce variante are Klaus Iohannis, după negocierile de astăzi de la Cotroceni
Primul parid care va participa la discuțiile cu președintele Klaus Iohannis este Partidul Social Democrat, câștigărorul alegerilor din 6 decembrie la parlamentare. PSD merge la Cotroceni cu propunerea Alexandru Rafila pentru premier și îi cere președintelui să îl aleagă pe acesta pentru a forma un guvern minoritar sau de uniune națională.
PNL merge la negocieri cu propunerea Florin Cîțu, variantă luată în considerare de Klaus Iohannis și Ludovic Orban. Dacă Florin Cîțu va fi ales premier până la sfărșitul zilei, USR PLUS va revendica șefia Camerei Deputaților pentru Dan Barna.
Partidul USR PLUS îl va propune pe Dacian Cioloș și îi aduce la cunoștință președintelui că PNL nu poate lua ambele funcții, și cea de premier și de președinte a Camerei Deputaților.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Reprezentanții AUR nu vor susține nicio variantă de guvern, însă vor merge la Cotroceni pentru a-l propune pe Călin Georgescu pemier.
UDMR susține formarea unei coaliții de guvernare pe baze echitabile între partidele de centru-dreapta.
Citeste si: Alexandru Rafila are Covid-19! Avertismentul medicului: „Coronavirus nu se tratează cu acest antibiotic!”
Ce scenarii ar putea fi adoptate după întâlnirea de astăzi de la Cotroceni
În primul scenariu, președintele amână desemnarea premierului, după consultările cu partidele ar putea constata că nu există o coaliție care să poată forma o majoritate parlamentară și va desemna premierul după o nouă rundă de negocieri, care va fi programată la o dată ulterioară.
Klaus Iohannis ar putea desemna noul premier, după constituriea noului Parlament din 21 decembrie, pentru a le acorda timp patridelor ca să constituie formal o colaiție de guvernare și să finalizeze negocierile.
În cel de-al doilea scenariu și cel mai posibil este ca cele trei partide să formeze o coaliție guvernamentală cu Florin Cîțu premier. Însă, ca acest lucru să se constituie trebuie ca Ludovic Orban să deblocheze negocierile sau Dan Barna să renunțe la revendicarea șefiei Camerei Deputaților.
Președintele l-ar putea desemna premier pe Florin Cîțu, după negocierile de luni. În termen de 10 zile, trebuie să vină în Parlament pentru votul de învestitură, timp în care continuă negocierile PNL, USR PLUS și UDMR pentru funcțiile din Parlament și Guvern.
În scenariul trei, PNL ar putea forța un guvern minoritar, în condițiile în care negocierile nu vor fi reluate, liberalii ar putea încerca constituirea unui guvern minoritar condus de Florin Cîțu.
În scenariul patru, daca Florin Cîțu nu reușeste să strângă o majoritate parlamentară, președintele l-ar putea propune pe Nicolae Ciucă pentru a conduce un guvern minoritar.
În scenariul cinci, PSD poate prelua mandatul și încearcă să strângă o majoritate pentru un guvern majoritar sau de uniune națională. Însă, acest scenariu este foarte puțin probabil, președintele a susținut că nu va desemna un premier de la PSD și că locul social democarțior este în Opoziție.
Citeste si: Cum vom petrece sărbătorile de iarnă în pandemie. Anunțul lui Klaus Iohannis