Administrația Prezidențială a transmis că miercuri după-amiază, 12 octombrie, Klaus Iohannis se va întâlni cu premierul Olandei, Mark Rutte.
Klaus Iohannis se implică în problema Schengen. Premierul Olandei, Mark Rutte, vine în România
Președintele României se va întâlni cu premierul Olandei, deoarece Olanda este singura țară care se opune aderării României la spațiul Schengen. Așadar, întâlnirea dintre cei doi oficiali poate fi una extrem de importantă pentru România.
Citeste si: România, un nou pas către spațiul Schengen. Încă o țară își anunță susținerea
„Vizită la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica”, împreună cu Prim-ministrul Regatului Țărilor de Jos, Mark Rutte.
– Convorbiri tête-à-tête
– Convorbiri oficiale
– Întâlnire cu militarii dislocați în bază; Alocuțiuni
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
– Declarații de presă comune”, se arată în programul oficial al vizitei transmis de Administrația Prezidențială.
Când va intra România în Schengen
Vicepremierul Kelemen Hunor se așteaptă ca România să se alăture spațiului Schengen cu granițele sale terestre și pe apă de la 1 ianuarie 2023 și cu punctele de trecere a frontierei aeroportuare de la 1 martie.
Kelemen Hunor susține că România a îndeplinit condițiile impuse de Uniunea Europeană încă din 2011, avțnd în vedere că aceste condiții sunt de ordin tehnic.
Mai mult, vicepremierul a precizat că în 2011 a fost membru al guvernului, când Comisia Europeană a informat guvernul român cu privire la aceste condiții. Hunor susține că România nu a putut adera la spațiul Schengen până acum din cauză că unele state membre au apelat la dreptul lor de veto.
Franța și Germania susțin acum aderarea României la spațiul Schengen
De-a lungul anilor, Germania și Franța au fost împotriva aderării României, însă, în ultima peioadă, cele două țări și-au exprimat sprijinul.
Kelemen Hunor a transmis că Franța și Germania sunt deja în favoarea aderării și că nu cunoaște vreo opoziție din partea Finlandei, ci doar din partea Olandei.
„Există încă o opoziție în Țările de Jos, dar sunt, de asemenea, înclinați să accepte. Sunt convins că și Țările de Jos au înțeles că o blocare bazată pe criterii care nu au nicio legătură cu condițiile tehnice ale Schengen nu este sustenabilă”, a mai spus Kelemen Hunor, relatează Hungary Today.
Vicepremierul Kelemen Hunor a subliniat că până la sfârșitul anului 2022, Comisia Europeană va verifica, din nou, dacă țara noastră îndeplinește toate criteriile tehnice. În acest context, se așteaptă ca România să se alăture spațiului Schengen cu Bulgaria și Croația în ianuarie 2023, ceea ce va permite libera circulație fără verificări de documente la granița româno-ungară.
În caz de aderare, România va fi responsabilă pentru oprirea fluxului de migrație la frontierele externe ale spațiului Schengen, potrivit Capital.ro.