La cât timp după Paște se vopsesc din nou ouăle?

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 11 apr 2022, 21:39
Ouăle se vopsesc și de Înălțare
Sursa: unsplash.com

Ouăle se vopsesc și după Paște. Acest lucru nu se face însă imediat, ci după o anumită perioadă, când în calendarul creștin-ortodox este trecută o nouă sărbătoare importantă.

Paștele a trecut, iar gospodinele știu deja că peste câteva săptămâni vor vopsi din nou ouăle. În fiecare an, la 40 de zile după Sărbătoarea Învierii Domnului, creștinii sărbătoresc și Înălțarea. 

Ouăle se vopsesc și de Înălțare

În 2021, Paștele Ortodox a fost sărbătorit pe data de 2 mai. Asta înseamnă că după 40 de zile, adică pe 10 iunie, creștinii vor sărbători și Înălțarea Domnului. 

Ca și Învierea, și Înălțarea este o sărbătoare care nu are dată fixă în calendar. Singurul lucru constant este că Înălțarea pică întotdeauna într-o zi de joi, în condițiile în care Paștele cade de fiecare dată duminica. 

Astfel, peste fix o lună, gospodinele vor pregăti din nou ouă vopsite, așa cum este tradiția. Pe lângă ouă, de Înălțare se gătesc din nou preparate de sărbătoare, iar credincioșii trebuie să dea și de pomană din ele. 

Vopsitul ouălor de Înălțare nu se face însă înainte de această sărbătoare, așa cum se obișnuiește de Paște, când ouăle de vopsesc în Joia Mare sau în Sâmbăta Mare. 

De data aceasta, ouăle trebuie făcute chiar în ziua de Înălțare. Aceasta este, de altfel, ultima zi din an în care se vopsesc și se împart ouă roșii. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Acestea trebuie duse la biserică, pentru a fi sfințite, și de-abia după aceea se vor da de pomană. 

Până pe 10 iunie, oamenii se vor saluta cu ”Hristos a Înviat” și vor răspunde cu ”Adevărat a Înviat”. Din ziua de Înălțare însă, salutul va deveni ”Hristos s-a Înălțat”, iar raspunsul, ”Adevărat s-a Înălțat!”

Ce reprezintă, de fapt, Înălțarea Domnului

Înălțarea este trecută cu cruce roșie în calendar și este cea mai importantă sărbătoare creștină, care are loc după Înviere.

La 40 de zile după ce a înviat din morți, Hristos s-a arătat Ucenicilor Săi, i-a binecuvântat, iar apoi s-a înălțat la Cer, unde s-a așezat de-a dreapta Tatălui. 

În România, în ziua de Înălțare se sărbătorește și Ziua Eroilor, conform hotărârilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. 

În această zi, în toate bisericile, mănăstirile și catedralele ortodoxe de pe teritoriul țării, cât și din străinătate, preoții vor face pomenirea tuturor eroilor români, care și-au pierdut viața pentru a apăra țara, credința, libertatea și dreptatea. 

La ora 12, clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din România vor bate în același timp, în semn de omagiu adus eroilor. După slujbă, credincioșii trebuie să dea de pomană ouă roșii, pâine caldă, pască, brânză, ceapă verde și plăcinte. 

Tradiția spune că de la Înviere și până la Înălțare, cerul rămâne deschis, iar astfel sufletele celor decedați vin acasă de Paște și se vor reîntoarce în Rai după 40 de zile. 

Tot ceea ce se dă de pomană de Înălțare reprezintă mâncarea pe care morții o vor duce înapoi în cer. Odată cu Înălțarea lui Hristos, se vor înălța la cer și toate sufletele celor care au murit începând din Săptămâna Luminată și până în această zi. 

 

Taguri: