La câte grade se coace cozonacul de Paște 2023? Alege temperatura potrivită în funcție de cuptor

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 10 apr 2023, 09:46

La câte grade se coace cozonacul

Sursa: Shutterstock

La ce temperatură se coace cozonacul? Cum alegi gradele potrivite în funcție de tipul de cuptor pe care-l ai?

Temperatură coacere cozonaci  Paște 2023. Cozonacii pufoși, gustoși și rumeniți reprezintă visul tuturor gospodinelor în perioada sărbătorilor pascale. Cu sau fără frământare, de temperatura la care sunt copți cozonacii depinde rezultatul final al acestui desert nelipsit de pe mesele de sărbătoare ale românilor. La ce temperatură se coc cozonacii de Paște și cum alegi temperatura și gradele potrivite în funcție de tipul de cuptor pe care-l ai? 

Secretele unui cozonac pufos
[Sursa: PixaBay]

La ce temperatură se coace cozonacul 

La ce temperatură se coace cozonacul, acest desert tradițional nelipsit de pe mesele românilor în zilele de Crăciun, Anul Nou sau Paște? 

Potrivit  Ginei Bradea, una dintre cele mai cunoscute boggerițe culinare din România, cozonacul se coace la temperatura de 160-170 de grade Celsius, în funcție de cuptor.

Ideal este ca focul la care se coc cozonacii să fie setat de jos în sus. La cuptoarele pe gaz, focul la care se coc cozonacii trebuie să fie mediu. 

Citește și: Rețeta clasică de drob de miel de Paște. A fost transmisă din generație în generație 

Aluat pufos de cozonac

Pe lângă temperatura la care se coace cozonacul de Crăciun, gospodinele trebuie să țină cont de anumite trucuri și secrete pe care bloggerul culinar le-a împărtășit pe  poftă-bună.com.

- Folositi ingrediente de cea mai buna calitate, la temperatura  camerei, nu reci

- Faina trebuie sa fie bine uscata, clada, sa se cearna 2-3 zile la rand si sa fie tinuta la cald inainte de framantare.

- Framantat aluatul bine, pana se desprinde aluatul de mana si batut de masa

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

- Batutul de masa ajuta aluatul foarte mult, o sa vedeti cum se relaxeaza, devine mai fin si mai elastic

- Laptele se pune treptat, prima data doar 3/4 din cantitate, apoi se mai adauga putin cate putin, cat trebuie. Daca puneti tot laptele si  la final aluatul e lipicios si moale, mai adaugati o mana de faina.

- Ouale pot fi mai mari sau mai apoase, untul poate sa contina prea multa apa sau faina e umeda sau nu e de foarte buna calitate. 

-Cu faina din loturi diferite puteti obtine aluaturi diferite. Sunt multi factori care pot influenta calitatea fainii. 

Trucuri pentru un cozonac pufos

- Copt bine, la foc mic la inceput (160 de grade pentru 10 minute), 180 de grade Celsius pana la final la cuptor electric. La cuptor pe gaz, foc mic la inceput, apoi mediu.

- Puneti mana pe aluat: aluatul trebuie sa fie cald, nu rece. Daca aluatul este rece, va creste greu, poate dura si 10-12 ore pana dospeste bine.

- Daca vreti ca aluatul sa creasca mai repede, aprindeti cuptorul la minim -cam 40 de grade si bagati vasul cu aluat in cuptor. Dupa 15 min stingeti focul si lasati acolo cozonacul.

- Daca nu puteti baga aluatul in cuptor, puneti dedesubt un vad cu apa calda, dar  vasul cu aluat sa nu atunga apa.

- Inveliti vasul cu aluat cu foie de plastic sau o punga, apoi cu servet.

- Framantarile repetate au rolul de a dezvolta mai bine reteaua de gluten, reactiveaza drojdia, face aluatul sa aiba aceeasi temperatura in toate partile. Veti obtine cei mai pufosi cozonaci.

 

Taguri: