Mai sunt câteva săptămâni până anul 2023 se termină, iar românii se gândesc la câte zile de concediu au dreptul în funcție de vechimea în muncă pentru a pregăti diferite excursii alături de familie.
La câte zile de concediu ai dreptul în funcție de vechimea în muncă
Codul Muncii prevede un număr minim de zile de concediu la care toți angajații au dreptul pe parcursul anului, mai exact o perioadă de 20 de zile lucrătoare, așa cum prevede art.
Există situații în care angajatorii pot acorda salariaților și mai mult de 20 de zile de concediu, însă acest aspect va fi precizat și discutat „în contractul individual de muncă, cu respectarea legii și a contractelor colective de muncă aplicabile”, se arată în articolul 145, alin.
În funcție de vechimea în muncă pe care angajații o au, aceștia pot beneficia de mai multe zile de concediu de odihnă, însă acest aspect poate să varieze în funcție de compania la care indivizii sunt angajați.
Angajații ce lucrează în domeniul public au dreptul la un concediu de odihnă plătit, cu o durată de 21 sau 25 de zile lucrătoare. De cele 21 de zile pot beneficia salariații ce au o vechime în muncă de sub 10 ani, în timp ce salariații cu o vechime în muncă de peste 10 ani pot beneficia de cele 25 de zile de concediu.Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Ce alte tipuri de concediu există în România?
Concediul de odihnă este un moment așteptat pentru români, fiind o perioadă în care angajații să aibă timpul necesar pentru a se relaxa sau pentru a petrece timp de calitate alături de persoanele iubite. Pe lângă concediul de odihnă, angajații au parte de zile libere și în alte situații speciale.
Angajații ce se căsătoresc în perioada în care aceștia lucrează au parte de 5 zile libere, indiferent de vechimea în muncă pe care aceștia o au în cadrul companiei, iar alte 5 zile primesc și angajații
Zile libere sunt oferite salariaților și în cazul situațiilor tragice prin care aceștia trec, pentru care au nevoie de timp pentru a își reveni, iar atunci când se confruntă cu decesul soțului (soției), al copiilor, părinților, socrilor, aceștia vor primi cinci zile de concediu de odihnă, în timp ce primesc trei zile de concediu în cazul decesului fraților, surorilor, bunicilor
salariatului sau al unei alte persoane aflate în întreținere legală.Citește și: Noi schimbări la modul de calcul al vechimii în muncă. Cum se face recalcularea pensiei
Salariații ce își schimbă locul de muncă în cadrul aceleiași unități, cu deplasarea domiciliului în altă localitate vor primi 5 zile de concediu. Persoanele ce au donat sânge primesc o zi de concediu, perioadă ce se oferă și în a treia zi de Paști, a treia zi de Crăciun și de Ziua Femeii ce este celebrată șa data de 8 martie.