În 2024, Săptămâna Mare are loc în perioada 29 aprilie- 4 mai. În toate aceste zile în Bisericile ortodoxe se organizează slujbe de seară, numite Denii. Află la ce oră încep acestea!
La ce oră încep Deniile din Săptămâna Mare din 2024
Săptămâna Mare este o perioadă de purificare în care ne pregătim pentru Învierea Domnului prin controlul poftelor, recunoașterea păcatelor și momente dedicate rugăciunii.
În timpul Postului Paștelui, Sfânta Liturghie are loc numai în zilele de sâmbătă și duminică. În restul zilelor, se celebrează Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, cu excepția zilelor aliturgice, când nu are loc nicio slujbă liturgică.
În zilele de sâmbătă din această perioadă, se săvârșește Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar în primele cinci duminici ale Postului Paștelui are loc Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.
În duminica Floriilor, care cade pe data de 28 aprilie, preotul celebrează Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar în Săptămâna Patimilor, atât joi cât și sâmbăta, are loc Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.
Citește și: Se spală rufe în Lunea Mare, Marțea Mare și Miercurea Mare? Sfatul preoților pentru credincioși
Programul complet al Deniilor în Postul Paștelui 2024
Termenul "denie" provine din slavona "vdenie" și se referă la o slujbă religioasă desfășurată în timpul nopții sau la o priveghere.
Deniile încep din seara Floriilor și se încheie în Vinerea Mare, odată cu cântarea Prohodului Domnului. Credincioșii participă la denii în biserică doar în două săptămâni ale anului bisericesc, în săptămâna a cincea și a șaptea din Postul Sfintelor Paști.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
În zilele de luni, marți și miercuri, se celebrează Liturghia Darurilor mai înainte sfințite.
În Joia Mare are loc Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia. În Joia Patimilor, pe lângă Sfântul Agneț care este folosit în Sfânta Liturghie, se adaugă încă un agneț, care este sfințit împreună cu primul, fără a se rosti de două ori rugăciunile epiclezei și fără a fi binecuvântat fiecare în mod separat.
Acești doi agneți sunt așezați pe același disc și sunt aduși împreună pe Sfânta Masă la Slujba Vohodului mare. Al doilea agneț este păstrat până în Marțea Luminată, când este uscat și sfărâmat conform unei rânduieli speciale.
Citește și: Rugăciunea pentru Postul Paştelui
Ulterior, acest agneț este plasat într-un chivot pe Sfânta Masă din Altar. Din acest agneț, preotul împărtășește pe parcursul întregului an pe cei care, din motive întemeiate, nu pot ajunge la biserică.
Vinerea Mare este o zi aliturgică, adică o zi în care nu se săvârșește Sfânta Liturghie. Dimineața acelei zile, Epitaful este scos din Sfântul Altar și așezat pe o masă în mijlocul bisericii.
Seara are loc slujba Prohodului Domnului, în timpul căreia biserica este înconjurată cu Sfântul Epitaf. Ulterior, preoții vor așeza Epitaful pe Sfânta Masă din Altar, unde va rămâne până în miercurea din ajunul Înălțării Domnului.
Rugăciune pentru Săptămâna Patimilor
„Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Care ai plâns pentru Lazăr și lacrimi de întristare și de milostivire ai vărsat pentru dânsul, primește lacrimile mele. Cu Pătimirile Tale, vindecă patimile mele. Cu rănile Tale, tămăduiește rănile mele. Cu Sângele Tău, curățește sângele meu și amestecă în trupul meu mireasma trupului Tău cel de viață făcător. Fierea cu care vrăjmașii Te-au adăpat să îndulcească amărăciunea cu care potrivnicul m-a adăpat. Trupul Tău întins pe Cruce să întindă către Tine mintea mea, cea trasă jos de diavoli. Capul Tău, pe care l-ai aplecat pe Cruce, să înalțe capul meu cel pălmuit de potrivnici. Preasfintele Tale mâini, pironite de cei fără de lege pe Cruce, să mă tragă spre Tine din prăpastia pierzării, precum a făgăduit preasfântă gura Ta. Fața Ta, cea batjocorită cu pălmuiri și cu scuipări, să umple de strălucire fața mea cea întinată în fărădelegi. Duhul Tău, pe care l-ai încredințat Tatălui când erai pe Cruce, să mă povățuiască spre Tine, prin harul Tău.
Nu am inimă plină de durere ca să Te caut. Nu am pocăința, nici umilința care întorc pe fii la moștenirea lor. Nu am lacrimi mângâietoare, Stăpâne. S-a întunecat mintea mea cu cele lumești, și nu poate să caute spre Tine cu durere. S-a răcit inima mea de atâtea ispite și nu poate să se înfierbânte cu lacrimile dragostei celei pentru Tine. Ci Tu, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeule, Vistierul bunătăților, dăruiește-mi pocăință neștirbită și inimă îndurerată, ca să pornesc cu tot sufletul în căutarea Ta; căci fără de Tine mă voi înstrăina de tot binele. Dă-mi, așadar, Bunule, harul Tău. Tatăl, Care Te-a născut din sânurile Sale fără de ani și mai înainte de veci, să înnoiască în mine închipuirea icoanei Tale.
Te-am părăsit, Doamne; să nu mă părăsești. Am ieșit de la Tine; ieși în căutarea mea. Du-mă la pășunea Ta cea duhovnicească. Numără-mă între oile turmei Tale preaalese. Hrănește-mă împreună cu ele din verdeața dumnezeieștilor Tale Taine. Căci inima lor curată este sălașul Tău și se vede într-însa strălucirea descoperirilor Tale. Strălucirea Ta este mângâierea și odihna celor care s-au ostenit pentru Tine în necazuri și în toate felurile de chinuri. Acestei străluciri mă învrednicește și pe mine, nevrednicul, cu harul și cu iubirea de oameni a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în vecii vecilor. Amin.”