La ce oră începe parada militară de 1 Decembrie 2023 din București?

Author: Denisa Irimia
Actualizat: 28 nov 2023, 19:12

Pe data de 1 Decembrie, cu ocazia celebrării Zilei Naționale a României, se anunță că peste 1.500 de militari și specialiști din diverse instituții precum MApN, MAI, SRI, STS și ANP vor participa la Parada militară ce va avea loc în Piața Arcul de Triumf din București.

În cadrul paradei militare de 1 Decembrie 2023, vor fi mobilizate aproximativ 130 de mijloace tehnice, inclusiv 40 de aeronave, pentru a îmbogăți și diversifica prezența în cadrul evenimentului.

Citește și: Vin primele ninsori în Capitală! Temperaturi de iarnă în acest weekend, în România

Anunțul MApN privind parada militară de 1 Decembrie 2023

 Anunțul a fost făcut joi de către Ministerul Apărării Naționale, confirmând astfel amploarea și importanța manifestării care va celebra unitatea și patriotismul în această zi semnificativă pentru istoria țării.

Conform unei declarații emise de Ministerul Apărării Naționale se anunță că, alături de forțele militare române, un număr impresionant de aproximativ 150 de militari străini, reprezentând Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos, vor participa la parada militară.

De asemenea, se vor alătura paradei și militari din țările aliate care contribuie la structurile NATO de pe teritoriul României.

Participanții străini vor defila cu un total de 23 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă provenite din Germania, Statele Unite ale Americii și Turcia.

Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Apărării Naționale, în data de 1 Decembrie, simbolul național, Drapelul, va fi înălțat însemnând prezența acestuia în toate instituțiile militare din țară. Pe navele maritime și fluviale, se va înălța Marele Pavoaz, marcând solemnitatea evenimentului.

În zona emblematică a Arcului de Triumf din București, se va organiza o expoziție de tehnică militară, ce va fi deschisă publicului în urma ceremoniei oficiale și va putea fi vizitată până la ora 14,00. Această inițiativă adaugă o notă de spectaculozitate și interactivitate momentului, oferind oportunitatea publicului de a interacționa cu tehnică militară de înaltă performanță.

Citește și: 1 decembrie 2023, zi liberă de la stat: Ziua Națională a României. Ce beneficii primesc cei care trebuie să meargă la muncă în această zi

La ce oră începe parada militară

Conform comunicatului emis de Ministerul Apărării Naționale, este anunțată organizarea Paradei militare cu prilejul Zilei Naționale a României, eveniment programat să aibă loc în Piața Arcului de Triumf din București, începând cu ora 11.00 în ziua de vineri, 1 Decembrie. Această manifestare solemnă reprezintă un tribut adus istoriei și identității naționale, oferind publicului prilejul de a participa și a sărbători împreună momente de importanță simbolică pentru țară.

Militarii desfășoară ceremonii militare și activități specifice în cadrul teatrelor de operații, precum și cei aflați în misiune în Polonia, pentru a marca solemnitatea Zilei Naționale.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

În cadrul acestor manifestări dedicate datei de 1 Decembrie, sunt planificate diverse acțiuni, inclusiv survoluri cu aeronave militare, care vor avea loc în următoarele localități: Sinaia, Constanța, Alba Iulia, Mediaș, Câmpia Turzii, Turda, Cluj-Napoca, Șimleu Silvaniei, Ungheni, Sighișoara, Zalău, Târgu Jiu, Fetești, Slobozia, Călărași, Buzău, Bacău și Iași.

Aceste ceremonii și evenimente aduc un omagiu deosebit valorilor naționale și contribuțiilor militarilor în diferitele misiuni și teatre de operații.

La Parada militară programată cu ocazia Zilei Naționale, se prevede că, alături de trupele Armatei României, vor participa și militari străini din cadrul detașamentelor desfășurate în țara noastră, inclusiv cei proveniți din țările aliate care contribuie la structurile NATO din teritoriul României.

În contextul celebrării Zilei Naționale, reprezentanți ai Armatei României vor implica, la solicitarea și cu sprijinul autorităților locale, participarea în pregătirea, organizarea și desfășurarea de ceremonii în garnizoanele unde sunt amplasate unități militare. De asemenea, se prevede că militarii aflați în misiune în afara teritoriului național vor desfășura ceremonii militare specifice. Astfel, aceste evenimente vor contribui la solemnizarea și marcarea Zilei Naționale prin participarea activă a forțelor armate și colaborarea internațională în cadrul acestor ceremonii.