La ce oră începe slujba de Înviere în 2023?

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 12 ian 2024, 00:50

În noaptea de sâmbătă, 15 aprilie, credincioșii din toată țara vor merge la slujba de Înviere

Sursa: PixaBay

În noaptea de sâmbătă, 15 aprilie, credincioșii din toată țara vor merge la slujba de Înviere, unde preoții vor împărți Lumina Sfântă.

Lumina Sfântă este împărțită la 00:00, iar aceasta este adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, încă din anul 2009. Mii de credincioși așteaptă cu nerăbdare slujba specială de Înviere 2023, iar aceasta este ora la care începe.

Citește și: Paște fericit! Mesaje, urări și felicitări pentru prieteni și familie

La ce oră începe slujba de Înviere în 2023?

Creștinii ortodocși se pregătesc toată săptămâna pentru slujba de Înviere, considerată una dintre cele mai importante evenimente bisericești din an. Slujba Învierii Mântuitorului Iisus Hristos va fi și anul acesta oficializată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și va avea loc în exteriorul Catedralei Patriarhale, atunci când acesta va oferi Lumina Sfântă ierarhilor, preoților și diaconilor prezenți în pridvorul din fața Reședinței Patriarhale. 

Slujbele ce îi pregătesc pe credincioși pentru Învierea Mântuitorului încep de la ora 8.00, atunci când se săvârșește Slujba Ceasurilor, Obednița și Vecernia unită cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, până la ora 12:30, urmând ca în intervalul 13:00-19:00, Catedrala Patriarhală o să fie închisă pentru pregătirea slujbei de Înviere 2023.

La data de 16 aprilie, la miezul nopții, Sfânta Lumină va fi oferită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ierarhilor, preoților și diaconilor prezenți în pridvorul din fața Reședinței Patriarhale, urmând ca aceștia să ofere această Lumină Sfântă credincioșilor.

Slujba Învierii 2023 va fi oficializată în exteriorul Catedralei Patriarhale, iar Sfânta Liturghie va fi oficiată în interiorul acesteia. Slujba Vecerniei Învierii Domnului  sau A doua Înviere va fi organizată tot la data de 16 aprilie, însă la ora 12:00, în interiorul Catedralei Patriarhale. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Miercurea Mare 2023: Ce nu ai voie să faci în această zi? Este mare păcat!

Ce semnificație are Lumina Sfântă?

Credincioșii merg la biserică pentru a asculta slujba de Înviere 2023, dar și pentru a lua Lumina Sfântă. Din momentul în care lumânarea sau candela a fost aprinsă cu Lumina Sfântă, aceasta se va ține aprinsă pe tot parcursul slujbei de Înviere, dar și pe drumul până acasă. Această lumină este simbolul Învierii, a luminii lui Hristos asupra întunericului păcatului.

Lumânarea pe care am adus-o acasă, cea ce a fost aprinsă de Lumina Sfântă, nu trebuie să fie aruncată, ci se ţine în casă şi se aprinde la nevoie. Aceasta poate fi folosită de credincioși atunci când se roagă pentru ceva special, când trec prin momente de boală sau momente grele. Această lumânare poate fi folosită și la mormintele persoanelor dragi, ce nu mai sunt printre noi sau la biserică, atunci când mergem să ne rugăm.

Citește și: Post negru: În ce zi din Săptămâna Patimilor nu trebuie să mănânci nimic?

Sursa: basilica.ro, wowbiz.ro