Monitorizarea constantă a nivelului de glucoză din sânge
Cel puțin până reușești să îți cunoști foarte bine organismul, să înțelegi care sunt efectele consumului anumitor alimente sau combinații alimentare în cazul tău, cum te influențează sau nu stresul și multe altele, monitorizarea constantă a nivelului de zahăr din sânge este esențială. Evident, vei discuta toate aceste aspecte cu medicul tău diabetolog, care îți va oferi indicații legate de regimul alimentar pe care trebuie să îl urmezi, dacă este sau nu indicat și un tratament medicamentos specific și multe altele. De aceea, este nevoie ca tu să îți găsești cât mai rapid un medic specialist cu care să colaborezi foarte bine și care să îți ofere sprijinul de care ai nevoie. Intră pe Policlinicababanovac.ro pentru a afla mai multe în acest sens.
Mai multă mișcare
Exercițiile fizice te ajută foarte mult să îți ții sub control nivelul glicemiei. De aceea, în afară de faptul că vei renunța la anumite alimente, vei primi indicația să faci ceva mai multă mișcare. Nu te gândi acum că este nevoie să îți faci abonament la sală, să tragi de fiare, iar tu ești genul sedentar. Vei începe cu lucruri simple, la îndemâna ta. Astfel, vei învăța că mersul pe jos este foarte benefic în acest caz, așa că va trebui să renunți la mașină pentru a ajunge la magazinul din apropiere. O plimbare sear ate va ajuta să îți controlezi mai bine glicemia, dar va contribui și la un somn mai bun. De asemenea, învață-te să faci mișcare din orice: urcă treptele și nu mai folosi ascensorul, dansează prin casă, folosește o bicicletă eliptică, o bandă de mers/alergat. Cu timpul, condiția ta fizică se va îmbunătăți și astfel vei putea trece la nivelul următor. De fapt, chiar vei reuși să fii mult mai sănătos decât înainte, când încă nu știai că suferi de diabet.
Mare atenție la carbohidrați!
Pentru cei care nu cunosc prea bine această afecțiune, renunțarea la anumite alimente – în special carbohidrați, poate fi destul de dificilă. Dimpotrivă, am spune noi, diabetul este o afecțiune care de fapt te învață cum să mănânci sănătos. De la medicul tău sau chiar de la un nutriționist care să aibă experiență în cazul pacienților cu diabet vei putea afla ce trebuie să mănânci, cum să combini alimentele în așa fel încât organismul tău să primească toate substanțele de care are nevoie. În plus, vei reuși chiar să mai dai jos câteva dintre kilogramele în plus, ceea ce nu poate fi decât benefic pentru tine!
Ai grijă la excesul ponderal
După cum aminteam ceva mai sus, excesul ponderal nu poate decât să îți dea peste cap organismul. Să fii diabetic și supraponderal nu este chiar cea mai fericită combinație, și de aceea ar trebui să te concentrezi să mai dai jos câteva din kilogramele în plus. Crede-ne, dacă vei respecta ceea ce ți-am spus mai sus, alături de recomandările medicului specialist, vei vedea că nu este chiar atât de dificil să slăbești. Atenție mare: nu folosi cure de slăbire despre care ai citit pe internet că vei slăbi rapid cu ajutorul lor. Acestea au sigur acel efect de yo-yo pe care nu îl dorești, și în plus îți pot da peste cap organismul. Încet și sigur este cel mai bine pentru tine, mai ales că diabetul este o afecțiune care depinde mult de stilul tău alimentar!
Verifică nivelul colesterolului
Atunci când diabetul nu este tratat corect, când nu respecți recomandările medicului specialisti privind tratamentul și alimentația, nivelul colesterolului din sânge poate crește, iar acest lucru are consecințe neplăcute.
Nu înșeli pe nimeni decât pe tine, așa că este nevoie de multă voință pentru a reuși. Și, măcar o dată la trei luni, o analiză prin care poți verifica nivelul acestuia este mai mult decât indicată.
Mai multe fibre
Specialiștii în domeniu sunt de părere că alimentele bogate în fibre sunt un aliat de nădejde al celor care suferă de diabet, iar un astfel de stil alimentar poate chiar preveni această boală. De asemenea, cu ajutorul lor vei avea parte de o reglare a tranzitului intestinal și vei mai scădea și în greutate.
Controale medicale regulate
Nu doar vizitele la medicul diabetolog ar trebui să devină o rutină în cazul tău, ci și la alți medici specialiști, cum ar fi de exemplu oftalmologul. În timp, diabetul poate afecta vederea, așa că nu este o indicație pe care să o ignori.
De asemenea, se recomandă și o vizită la 6 luni la un medic nefrolog, pentru a preveni și alte complicații.
Diagnosticul de diabet nu înseamnă că gata, totul s-a sfârșit și viața nu mai are niciun sens. Dimpotrivă, este poate un semn că este nevoie de o schimbare, iar toate cele de mai sus sunt recomandări pe care îți sugerăm să le respecți.
Te vei putea bucura în continuare de viață și plăcerile ei, chiar dacă ești diabetic!