Doi ani au durat negocierile între membrii Uniunii Europene, dar, în cele din urmă, s-a ajuns la un rezultat. A fost aprobat un salariu minim european care va fi calculat în funcție de nivelul de dezvoltare, dar și de veniturile țării.
Rolul acestor modificări este acela de a proteja angajații, dar și de a crește numărul contractelor colective, potrivit Stirileprotv.ro.
Pe ce loc se află România din punct de vedere al salariilor?
România se clasează pe locul trei în ceea ce privește cele mai mici salarii din spațiul comunitar, acesta fiind de 515 euro brut. Ultimul loc este ocupat de Bulgaria al cărei salariu brut lunar este de doar 300 de euro.
La nivel european, un total de 13 state oferă salariul minim brut mai mic de 1.000 de euro, în timp ce țări precum Luxemburg, Franța, Germania oferă angajaților salarii de până la patru ori mai mari.
„Nu stabilim un salariu minim universal. Există clar o indicație cu privire la traiectoria ascendentă a salarilor minime din țările care le au, în acest moment, pe cele mai scăzute din Uniunea Europeană de a crește salariul minim către media europeană.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Citeste si: Românii se vor bucura de un salariu minim brut majorat. Anunțul făcut de ministrul Muncii, Marius Budăi
Noile state membre au de departe cele mai mici salarii minime care sunt, cumva, în situația de a prinde din urmă nordul mai productiv sau țări cum ar fi Germania sau Franța”, a spus Dragoș Pîslaru, președintele Comisiei pentru Ocuparea forței de muncă și afaceri sociale din Parlamentul European.
În România, în momentul de față, obiectivele salariale ale Uniunii Europene nu există
„Se fixează acest obiectiv ca 80% din salariile minime din statele membre să fie rezultatele unor negocieri colective pe baza unor contracte cadru colective la nivel de branșă. Acest lucru nu există în prezent în România, aceste contracte au fost reduse în urma crizei economice”, a spus Victor Negrescu, europarlamentar, conform Stirileprotv.ro.
„Un salariu minim să nu fie doar o cifră, ci puterea lui de cumpărare să fie adecvată cu costul vieții actuale, ia, închipuiți-vă cum va arăta costul vieții după război și cum vom rămâne cu un anume preț al motorinei și al alimentelor. Un om sărac, care câștigă doar salariu minim pe economie, plătește jumătate pe alimente și energie, pentru el contează foarte multe să fie protejat”, susține Adrian Mitroi, analist financiar.
Citeste si: Marcel Ciolacu a dat vestea pe care milioane de români o așteptau. Românii trebuie să știe acest lucru
Doi ani vor avea la dispoziție statele membre pentru a implementa regulile, dar, cu toate acestea, salariile nu se vor putea compara între țări. În continuare, România va avea salarii mai mici decât în alte țări mult mai dezvoltate.