La ce sumă ajunge, de la 1 septembrie, pensia unui român care și-a desfășurat întreaga activitate în condiții normale! Daniel Baciu anunță măriri de peste 40%

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 27 mai 2024, 23:54

Cum vor fi modificate pensiile de la 1 septembrie

Sursa: Pexels.com

Daniel Baciu, președintele CNPP, a explicat recent care va fi pensia unui român care a lucrat toată viața în condiții normale, de la 1 septembrie.

Creșterea pensiilor este așteptată cu nerăbdare de milioane de pensionari, deși nu toți vor beneficia de majorări. Peste un milion de români nu vor primi nicio sumă suplimentară.

Recalcularea pensiilor se apropie de finalizare

Mulți vârstnici din România nu vor beneficia de nicio mărire, deoarece nu au atins un stagiu de cotizare de 25 de ani. Însă, „cu toate acestea, ei au beneficiat de indexarea de 13,8% de la începutul anului și vor beneficia în continuare, în fiecare an, de indexarea prevăzută de lege”,

a explicat șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), conform antena3.ro.

Procesul de recalculare a pensiilor este aproape finalizat, dar, în ciuda acestui lucru, mulți pensionari așteaptă cu nerăbdare deciziile oficiale, întrucât încă nu știu dacă vor beneficia de sume suplimentare sau ce majorări concrete li se vor aduce la pensii.

„Suntem pe finalul acestui proces. Cred că peste 99% din dosarele existente în Casele Naționale de Pensii deja procesate și digitalizate, vorbim de procesul de evaluare.

Citește și: Românii care vor avea pensiile majorate cu 90% din septembrie: Șeful Casei de Pensii „Mai mult de 3 milioane de pensionari vor beneficia de aceste creșteri”

Urmează ca în perioada următoare noi să tipărim deciziile de pensii, vom trimite deciziile către teritoriu, va trebui ca ei să tipărească aceste decizii și undeva în vară începem să emitem aceste decizii de pensionare către beneficiarii noștri pensionari.

Suntem în grafic, știm exact ce avem de făcut, nu avem nicio întârziere”,  a transmis Daniel Baciu.

Pentru a clarifica situația, președintele CNPP a oferit un exemplu concret pentru un angajat care a lucrat în condiții de muncă normale, cum ar fi lucrul la birou. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Care va fi pensia unui român care a lucrat toată viața în condiții normale

Un exemplu concret prezentat de Daniel Baciu, pentru sursa citată, ilustrează modul în care se va recalcula pensia unei femei care a lucrat în funcția de inspector. Aceasta are, în prezent, o pensie brută de 3.555 de lei. Trebuie menționat faptul că toate calculele sunt efectuate pe baza pensiei brute, iar pensiile care depășesc 2.000

de lei sunt impozitate cu 10%. Atât pensia de bază, cât și cea recalculată sunt exprimate în valori brute.

În decizia de pensionare a acestei femei, numărul de puncte de pensie este 49,04468, având un stagiu de cotizare de 42 de ani, o lună și 11 zile, toate în condiții normale de muncă. Punctele de stabilitate se calculează astfel:

- Pentru perioada de 25-30 ani: 5 ani x 0,5 puncte/an= 2,5 puncte.

- Pentru perioada de 30-35 ani: 5 ani x 0,75 puncte/an= 3,75 puncte.

- Pentru perioada de 35-42 ani: 7 ani x 1 punct/an= 7 puncte.

- Pentru o lună suplimentară: 0,08333 puncte.

Citește și: Femeile vor putea ieși la pensie cu cel puțin 3 ani și jumătate mai devreme! Ce modificări se aduc la noua lege a pensiilor

Totalul acestor puncte de stabilitate este de 13,3333 de puncte. Acestea se adaugă la cele 49,04468 de puncte deja obținute prin contributivitate, ducând la un total de 62,37801 puncte. Acest total se înmulțește cu valoarea punctului de referință, care este 81. Astfel, după recalcularea de la 1 septembrie, pensia ei va fi de 5.053 de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 1.500 de lei sau 42%, față de pensia actuală.