Alocațiile de stat din România sunt distribuite părinților care au mai mult de un copil. Această alocație este oferită din partea statului pentru buna creștere a copiilor, iar valoarea alocației crește în funcție de rata inflației. Iată la ce sume au ajuns alocațiile în aprilie 2025, după indexarea de 13,8%.
La ce sume au ajuns alocațiile în aprilie 2025, după indexarea de 13,8%
Ultima indexare a alocațiilor a avut loc la data de 4 ianuarie 2024, atunci când alocațiile de stat au fost majorate cu 13,8%. Această majorare le-a adus zeci de lei în plus copiilor din România. Copiii peste 2 ani și pentru tinerii care urmează cursuri liceale și profesionale primesc astfel 292 de lei pe lună, cu 36 de mai mult față de suma inițială de 256 de lei.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Copiii cu handicap cu vârste de până la 18 ani primesc acum 719 lei, cu 88 de lei mai mult față de suma inițială de 631 de lei. „3,6 milioane de copii și tineri care urmează cursuri liceale și profesionale vor beneficia de sume mai mari aferente alocațiilor de stat. Plățile se fac din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale prin Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială”,
a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, potrivit mmuncii.ro .Alocațiile de stat trebuiau să se majoreze și la începutul anului 2025 cu 10,4%, însă ordonanța trenuleț a plafonat valoarea alocațiilor de stat pentru copii la nivelul aflat în plată în luna noiembrie 2024. Astfel, alocațiile de stat ar fi trebuit să crească cu 75 de lei pentru copiii sub doi ani sau cu dizabilități, ajungând la 794 de lei, în timp ce alocațiile pentru copiii cu vârsta de peste 2 ani ar fi crescut cu 31 de lei, ajungând la 323 de lei.
Care sunt copiii care nu mai pot primi alocația de stat
Părinții din România primesc o alocație pentru fiecare copil până când acesta împlinește vârsta de 18 ani sau până în momentul în care finalizează cursurile învățământului liceal sau profesional. Cu toate acestea, copiii care repetă anul școlar nu vor mai primi alocație, doar dacă aceștia s-au confruntat cu diferite probleme de sănătate care pot fi dovedite prin intermediul unui certificat medical. Tinerii
cu handicap, care urmează o formă de învățământ preuniversitar pot primi alocație de stat până la vârsta de 26 de ani.Copiii care beneficiază de alocația de stat trebuie să aibă reședința legală în România și să urmeze cursurile unui liceu sau ale unei școli profesionale sau vocaționale atunci când împlinesc vârsta de 18 ani. Și copiii cetățenilor străini fără cetățenie rezidenți în România pot primi alocație de stat, însă doar dacă aceștia locuiesc împreună cu părinții, potrivit observatornews.ro .