Cozonacii pufoși, gustoși și rumeniți reprezintă visul tuturor gospodinelor de Crăciun. Cu sau fără frământare, de temperatura la care sunt copți cozonacii depinde rezultatul final al acestui desert tradițional de pe mesele festive ale românilor. La ce temperatură se coc cozonacii de Crăciun și care sunt trucurile culinare de care trebuie să țineți cont ori de câte ori veți pregăti acest desert tradițional românesc?
Citește și: Rețeta celor mai pufoși cozonaci de Crăciun 2022. Secretul aluatului perfect
La ce temperatură se coace cozonacul de Crăciun 2022
La ce temperatură se coace cozonacul de Crăciun, acest desert tradițional nelipsit de pe mesele românilor în zilele de Crăciun, Anul Nou sau Paște?
Potrivit Ginei Bradea, una dintre cele mai cunoscute boggerițe culinare din România, cozonacul se coace la temperatura de 160-170 de grade Celsius, în funcție de cuptor.
Pe lângă temperatura la care se coace cozonacul de Crăciun, gospodinele trebuie să țină cont de anumite trucuri și secrete pe care bloggerul culinar le-a împărtășit pe poftă-bună.com.
- Folositi ingrediente de cea mai buna calitate, la temperatura camerei, nu reci
- Faina trebuie sa fie bine uscata, clada, sa se cearna 2-3 zile la rand si sa fie tinuta la cald inainte de framantare.
- Framantat aluatul bine, pana se desprinde aluatul de mana si batut de masa
- Batutul de masa ajuta aluatul foarte mult, o sa vedeti cum se relaxeaza, devine mai fin si mai elastic
- Laptele se pune treptat, prima data doar 3/4 din cantitate, apoi se mai adauga putin cate putin, cat trebuie.
Daca puneti tot laptele si la final aluatul e lipicios si moale, mai adaugati o mana de faina.- Ouale pot fi mai mari sau mai apoase, untul poate sa contina prea multa apa sau faina e umeda sau nu e de foarte buna calitate.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
-Cu faina din loturi diferite puteti obtine aluaturi diferite. Sunt multi factori care pot influenta calitatea fainii.
Citește și: Sarmale gustoase fără carne. Rețetă rapidă și delicioasă pentru masa de Crăciun
Cum poți obține cozonaci pufoși
Sfaturile Ginei Bradea de care trebuie să țineți cont pentru a obține cozonaci pufoși de Crăciun!
- Copt bine, la foc mic la inceput (160 de grade pentru 10 minute), 180 de grade Celsius pana la final la cuptor electric.
La cuptor pe gaz, foc mic la inceput, apoi mediu.- Puneti mana pe aluat: aluatul trebuie sa fie cald, nu rece. Daca aluatul este rece, va creste greu, poate dura si 10-12 ore pana dospeste bine.
- Daca vreti ca aluatul sa creasca mai repede, aprindeti cuptorul la minim -cam 40 de grade si bagati vasul cu aluat in cuptor. Dupa 15 min stingeti focul si lasati acolo cozonacul.
- Daca nu puteti baga aluatul in cuptor, puneti dedesubt un vad cu apa calda, dar vasul cu aluat sa nu atunga apa.
- Inveliti vasul cu aluat cu foie de plastic sau o punga, apoi cu servet.
- Faceti cele 3 framantari exact asa cum spun eu. Framantarile repetate au rolul de a dezvolta mai bine reteaua de gluten, reactiveaza drojdia, face aluatul sa aiba aceeasi temperatura in toate partile. Veti obtine cei mai pufosi cozonaci.