La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm mici, de 1 mai. Avertismentul ANPC

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 30 apr 2025, 10:23
La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm mici, de 1 mai
Sursa: Shutterstock

Micii sunt nelipsiți de 1 mai, iar ANPC a emis un avertisment pentru toți pasionații de grătar din România.

Grătarele o să sfârâie la începutul lunii mai, fiind celebrată Ziua Muncii, iar micii nu o să lipsească din meniul românilor. Pentru a avea parte de o minivacanță de 1 mai fără neplăceri, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a făcut o serie de recomandări pentru a achiziționa carne de calitate pentru mici. 

La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm mici, de 1 mai

Micii nu lipsesc de pe mesele românilor de 1 mai, când este celebrată Ziua Muncii, iar pentru a evita eventualele probleme din cauza cărnii consumate, Autoritatea Națională pentru Protecția

Consumatorului a făcut o serie de recomandări. Carnea tocată pentru mici pe care o achiziționăm trebuie să fie întotdeauna etichetată. Recomandarea ANPC este să evităm să cumpărăm carne tocată, mici sau alte produse neetichetate.

Eticheta trebuie să prezinte diferite detalii despre produsul cumpărat, mai exact ingredientele alergene și termenul de valabilitate. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului le sugerează românilor care cumpără carne pentru 1 mai să refuze achiziționarea produsele cu etichete lipsă, modificate sau expirate. 

Citește și: Care sunt locurile din București unde poți face grătar de 1 Mai, fără să primești amendă

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Cât de mult îi place Rominei Gingașu să muncească în viața sa de zi cu zi? "Noi ne întâlnim la micul dejun, după care ne spunem ce avem de făcut astăzi și continui să muncesc!"

Românii care doresc să pună mici sau alte produse din carne pe grătarele de 1 mai trebuie să le cumpere doar din locuri autorizate, în caz contrat vor risca să cumpere produse nesigure. În cazul în care românii petrec ziua de 1 mai în zone de agrement, atunci micii și produsele din carne trebuie să fie expuse în vitrine frigorifice funcționale, iar ambalajele trebuie să fie intacte, iar etichetele să conțină toate informațiile necesare. 

Românii trebuie să fie atenți și la persoanele care comercializează carnea, astfel încât acestea să fie echipate corespunzător și să respecte regulile de igienă.

Avertismentul ANPC

„Ca în fiecare an, românii marchează ziua de 1 Mai cu tradiționalii mici și bere. Pentru ca această sărbătoare să fie prilej de bucurie, nu de neplăceri, vă recomand să țineți cont de următoarele sfaturi”,

scrie pe Facebook Paul Anghel, director general la Direcția Generală Control și Supraveghere Piață al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului.

Paul Anghel i-a sfătuit pe români să fie atenți și la berea pe care o consumă de 1 mai. Astfel, integritatea ambalajului trebuie să fie verificată de consumatori, alături de limpiditate și data durabilității minimale. Director general ANPC  a scos în evidenți neregulile descoperite de controalele din anii anteriori, precum:

  • utilizarea produselor expirate sau fără etichetă,
  • comercializarea alimentelor cu urme de mucegai,
  • folosirea de ulei ars și ustensile neigienizate,
  • nerespectarea temperaturilor de depozitare și a condițiilor igienico-sanitare,
  • lipsa informării privind alergenii sau proveniența produselor (proaspete vs. decongelate).