La cine să apelați pentru a vă reprezenta la CEDO?

Autor: B.M.
Actualizat: 23 oct 2019, 10:25

Din păcate, există situații în care, datorită neglijenței unor judecători, neputinței unor avocați și necunoașterii drepturilor, multe persoane au de suferit de pe urma unor procese inechitabile, care pot conduce la condamnări nedrepte și de lungă durată, în condiții inumane.

Unul dintre cazurile care a atras recent atenția opinei publice este cel al  procesului de la CEDO, Sorin Antohi împotriva României, despre care puteți afla mai multe detalii la https://www.consultanta-cedo.ro.

Datorită unor vicii procedurale sau neglijenței unor judecători, sunt mute persoane care au de suferit de pe urma unor procese care pot conduce la condamnări injuste. Și având în vedere condițiile de detenție din România și supraaglomerării penitenciarelor, nedreptatea sentinței judecătorești poate fi dublată de nedreptatea tratamentului suferită în perioada de detenție.

Cei care cunosc mai bine drepturile care le revin și sunt sfătuiți de avocați cu experiență în astfel de spețe, știu că dacă suferă orice formă de inechitate sau privare nejustificată de drepturi, pot da Statul Român în judectă pentru recuperarea prejudiciului. Și nu puține sunt cazurile în care, dacă sunt întrunite condițiile necesare și există probe și documente suficiente, sentința finală este una favorabilă.

Pentru a veni în sprijinul celor care au nevoie de consiliere și consultanță în acest caz și pentru a vă garanta succesul așteptat, cel mai bine este să apelați la o casă de avocatură cu experiență în procese CEDO de acest tip și care se bucură deja de reputație, prin câștigarea unor procese similare. Chiar dacă în multe cazuri despăgubirile primite și măsurile compensatorii aplicate nu se situează la nivelul așteptat, orice persoană care a suferit o încălcare a dreptruilor personale din diverse cauze, este îndreptățită să apeleze la această formă de proces.

Care este cel mai recent caz de obținere a unei victorii împotriva Statului Român la CEDO?

În data de 24 septembrie 2019, o hotarâre definitivă și unanimă a judecatorilor CEDO Faris Vehabovi (președinte), Iulia Antoanella Motoc și Peter Paczolay, obligă statul roman la plata a 4.000 de euro către un om de afaceri condamnat la 13 ani de închisoare, prin încălcarea dreptului la un proces echitabil, prevazut de articolul 6 din Conventia CEDO.

Pentru a vedea mai bine care este situația, iată ce spune art. 6 din Convenție:

„1. Orice persoană are dreptul la judecarea cauzei sale în mod echitabil, în mod public și în termen rezonabil, de catre o instanță independentă și imparțială, instituită de lege, care va hotări fie asupra încălcării drepturilor și obligatiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricărei acuzații în materie penală indreptate împotriva sa. Hotararea trebuie să fie pronunțată în mod public....

  1. Orice persoană acuzată de o infracțiune este prezumată nevinovată până ce vinovația sa va fi legal stabilită.
  2. Orice acuzat are, mai ales, dreptul:
  3. să fie informat, în termenul cel mai scurt, într-o limbă pe care o înțelege și în mod amănunțit, despre natura și cauza acuzației aduse împotriva sa;
  4. să dispună de timpul și de înlesnirile necesare pregătirii apărării sale;
  5. să se apere el însuși sau să fie asistat de un aparator ales de el și, dacă nu dispune de mijloacele necesare remunerarii unui aparator, să poata fi asistat gratuit de un avocat din oficiu, atunci cînd interesele justitiei o cer;
  6. să audieze sau să solicite audierea martorilor acuzarii și să obțină citarea și audierea martorilor apararii în aceleași condiții ca și martorii acuzarii;
  7. să fie asistat gratuit de un interpret, dacă nu întelege sau nu vorbește limba folosită la audiere”.

Orice persoană participantă la un proces trebuie să-și cunoască foarte bine drepturile și are obligația de a se apăra pentru a-și dovedi nevinovăția, mergând până la cea mai înaltă instanță posibilă.

În cazul menționat anterior, procesul a început în anul 2011, când omul de afaceri Sorin Antohi a fost trimis în judecată pentru delapidare, înșelaciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Faza de fond a procesului s-a derulat  la Judecatoria Sectorului 4 (dosar nr. 28424/4/2011) având mai mulți judecărori. Primul dintre aceștia a fost Ovidiu Richiteanu-Nastase. Sentința de condamnare la 13 ani de închisoare a fost pronunțată de către Florin Mihai Potcoavă.

Reclamantul a introdus apel împotriva hotărârii. Acesta a susținut, printre altele, că alcătuirea completului format din judecător unic, care a examinat cazul său în cursul procesului la prima instanță, s-a schimbat în mod repetat. Prin urmare, completul care l-a condamnat nu a fost completul care i-a audiat pe el și pe martori în mod direct. În plus judecătorul a respins cererile acuzatului de a fi audiați trei martori.

Însă, în data de 19 mai 2015, judecătoarele Carmen Constanta Balaci și Iuliana Marilena Ciolca au menținut definitiv condamnarea de la fond.

Prin procesul deschis la CEDO, reclamantul, ajutat de Casa de Avocatură Grigoriu&Grigoriu, a reușit să obțină câștigarea procesului privind încălcarea dreptului la un proces echitabil la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pe data de 24 septembrie 2019, în  Cauza Antohi contra României, cu palta a 4.000 de euro daune morale.

Dacă vă afalți într-o situație similară, în vederea soluționării pozitive a demersului privind încălcarea drepturilor individuale, apelați cu încredere la asistența juridică experimentată oferită de avocații casei de avocatură manționată anterior!

 

Taguri: