La mulți ani, Mircea Lucescu! Cunoscutul antrenor a împlinit 78 de ani

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 29 apr 2024, 01:35

Mircea Lucescu

Sursa: https://www.facebook.com/fcdynamoua

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați antrenori de fotbal, Mircea Lucescu împlinește vârsta de 78 de ani.

Mircea Lucescu este un renumit fotbalist și antrenor român. Mult timp a lucrat la Șahtior Donețk și a devenit unul dintre cei mai iubiți antrenori din Turcia.

Mircea Lucescu împlinește 78 de ani

Sâmbătă, 29 iulie, Mircea Lucescu își sărbătorește a 78-a zi de naștere.

Acesta s-a născut pe data de 29 iulie 1945, în București. Familia acestuia era numeroasă, pe lângă Mircea, mai erau încă patru copii. Cunoscutul

antrenor nu provine dintr-o familie cu bani. În perioada copilăriei, el și frații săi erau nevoiți să își improvizeze singuri jucării.

Cea mai îndrăgită jucărie a fost o minge realizată din cârpe. Le era aproape imposibil să joace, dar la acea vreme nu existau alte opțiuni.

După absolvirea școlii, Mircea a decis să-și continue studiile și a intrat în universitatea din capitală. Aici a reușit să joace pe deplin fotbal, în ciuda angajării ridicate în studiile sale.

Citește și: Trevor Francis s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani

După terminarea facultății, a reușit să intre la cele mai bune cluburi de fotbal din țară și anume Dynamo București.

La scurt timp, acesta a devenit liderul incontestabil al echipei și a primit râvnita banderolă de căpitan. În sezonul 1978 s-a mutat la un alt club românesc, Corvinul, unde a jucat 5 ani.

Apoi s-a întors la Dynamo. În total, în timpul vieții sale de joc, a apărut pe teren de 377 de ori și i-a supărat pe adversari de 81 de ori cu un gol.

A devenit antrenor principal la echipa de fotbal Corvinul, dar datorită succesului său, înregistrat din această postură, Federația Română de Fotbal l-a numit în 1981 antrenor al echipei naționale. Și în 1985 s-a întors acolo unde și-a început cariera de jucător, în „Dynamo București”, și și-a continuat cariera acolo, dar deja ca mentor.

Cu echipa, a câștigat Campionatul României în 1990, a câștigat Cupa țării de două ori.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Succesul său a fost recunoscut odată cu preluarea conducerii lui Șahtior Donețk în 2004, unde a reușit să construiască o echipă invincibilă.

Cu ajutorul său, echipa a reușit să ia campionatul național de opt ori, a câștigat cupa națională de șase ori și supercupa de șapte ori, iar în 2009 a câștigat Cupa UEFA.

În prezent antrenorul celor de la Dinamo Kiev.

Citește și: Competiție Liga a Doua de Fotbal Masculin: Care este programul de desfășurare a jocurilor și când începe campionatul din Liga a Doua pentru sezonul 2023-2024?

Câți copii are Mircea Lucescu?

Mircea Lucescu este căsătorit și are un copil pe nume Răzvan care a preluat de la tatăl său calitățile de antrenor.

Este căsătorit cu soția lui de peste 50 de ani și s-au cunoscut pe vremea când cei doi erau studenți, la cantina facultății.

Despre soția sa, Neli, acesta spunea că: „„Mi-am dat seama cu timpul că este foarte important să-ți formezi o familie devreme. Eu am fost destul de egoist pentru că am făcut-o în sprijinul meseriei mele, ca să ajut fotbalul. Familia îți dă întotdeauna siguranță, familia în momentele de dificultate este cea care te sprijină.

Atunci când ai succes, prețul succesului este invidia și prețul nereușitei este singurătatea. Când ai necazuri, supărări, familia te ajută. Trebuie să-ți găsești un echilibru în toate astea și un echilibru ți-l dă familia. Întotdeauna i-am îndemnat pe jucătorii mei să se căsătorească devreme, să-și alcătuiască o familie”.

Sursă: hotnews.ro 

 

Taguri:

Într-un colț izolat al județului Buzău, în satul Pardoși, soții Nicolae și Stanca Chiriac duc o viață departe de agitația orașului, dar și de confortul unei comunități pline de viață.