La mulți ani, România! Google serbează 1 Decembrie printr-un doodle făcut special pentru împlinirea a 103 ani de la Unire

Author: Lavinia Medrea

La mulți ani, România! Google serbează 1 Decembrie printr-un doodle făcut special pentru împlinirea a 103 ani de la Unire

Sursa: PixaBay

Google a surprins toți românii cu un doodle special pentru Ziua Națională a României, având ca vedetă drapelul țării noastre.

Astăzi, România împlinește 103 ani de la Marea Unire. Pentru a celebra această zi importantă, Google a pregătit un doodle special pentru români, cu drapelul țării noastre.

Google sărbătorește Ziua României! S-au împlinit 103 ani de la Marea Unire

Pe 18 noiembrie 1918, manifestul „Către popoarele lumii″ ⁣, tipărit în română, franceză și engleză, a fost trimis de Marele Sfat Național din Transilvania.

Manifestul dezvăluia exploatarea făcută de stăpânoo poporului maghiar și refuzul guvernului de la Budapesta de a recunoaște poporului român dreptul la autodeterminare.

Citeste si: Ce program vor avea marile magazine de Sfântul Andrei şi pe 1 decembrie

Pe 20 noiembrie, a fost lansat Manifestul privind convocarea Adunării Naționale de la Alba Iulia, care a debutat cu fraza „Istoria ne cheamă la fapte″ ⁣: „În numele dreptății eterne și al principiului liberei dispozițiuni a națiunilor (…) națiunea romana din Ungaria și Transilvania are să-și spună cuvântul sau hotărâtor asupra

sorții sale și acest cuvânt vă fi respectat de lumea întreagă″
⁣, se arată în lucrarea „Istoria românilor″⁣ (vol. VII, tom ÎI, Editura Enciclopedică, 2003).

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Consiliul Național Român Central s-a întrunit pe 22 noiembrie 1918 și a votat o Notă Ultimativă care cerea guvernului maghiar „puterea de guvernare asupra teritoriilor locuite de romani în Ardeal și Țara Ungurească″⁣. Răspunsul trebuia să fie primit până la 12 noiembrie.

Citeste si: Ce sărbătorim de 1 decembrie. Ziua Nationala a Romaniei are o istorie care trebuie stiuta

Tratativele între delegația Consiliul Național Român Central și cea a Consiliului Național Maghiar au avut loc la Arad, intre 13 și 15 noiembrie. Partea maghiară a propus ca Transilvania să rămână, în continuare, parte din Ungaria, sub forma unui regim românesc liber, reprezentat în guvernul maghiar.

Datorita acestei poziții, tratativele au dat greș, spune aceeași lucrare.

Așadar, Consiliul Național Român Central, prin Vasile Goldiș, a afirmat că „națiunea română pretinde cu tot dreptul deplina să independența de stat și nu admite că acest drept să fie întinat prin rezolvări provizorii″ ⁣. Consiliul Național Român Central a hotărât legături cu instanțele politice de la Iași, unde se refugiase guvernul român și familia regală, și a trecut la aranjarea adunării care să demonstreze voința de unire a românilor din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș.

Primul 1 Decembrie ca Zi Națională a României s-a petrecut la la Alba Iulia, pe 1 decembrie 1990. De atunci, în fiecare an, atât în București cât și în multe orașe din România, au loc parade militare și sunt făcute ceremonii care includ depuneri de coroane, dar și alte manifestări.

 

Taguri: