La Nina dă peste cap prognoza pentru iarna 2024-2025. Când încep ninsorile în România

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 29 oct 2024, 08:58

Iarna 2024/2025 în Europa se anunță a fi mai caldă decât în mod obișnuit

Sursa: PixaBay

Fenomenul La Niña din Pacificul de Nord și o presiune atmosferică ridicată ce se extinde dinspre Statele Unite până în Europa contribuie la schimbarea drastică a prognozei în iarna acestui an.

Iarna 2024/2025 în Europa se anunță a fi mai caldă decât în mod obișnuit și cu zăpadă redusă, conform prognozei Severe Weather Europe. 

Citește și: Cum va fi vremea de Crăciun 2024 și Revelion 2025: Noile previziuni Accuweather pentru sărbătorile de iarnă

Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion

Previziunile arată o iarnă cu temperaturi mai ridicate decât cele obișnuite în majoritatea regiunilor europene, fenomenul de înaltă presiune împingând aerul cald spre nordul continentului.

În nordul și nord-vestul Statelor Unite, curentul atmosferic este deviat înspre nord, dar în Europa, din cauza acestei zone extinse de presiune ridicată, curenții se mută mai la nord decât de obicei, fapt care limitează posibilitatea formării precipitațiilor și, implicit, a ninsorilor.

„Privind mai întâi prognoza temperaturii de suprafață pentru Europa, vedem o iarnă mai caldă decât în ​​mod normal pe o mare parte a continentului.

La asta ne putem aștepta datorită influenței sistemului de înaltă presiune care se extinde pe întreg continentul, așa cum este prezis de modele”,
scrie  Severe Weather Europe.

Din cauza influenței fenomenului La Niña și a acestei anomalii de presiune ridicată, Crăciunul și Revelionul ar putea fi mai puțin înzăpezite decât ar spera iubitorii sărbătorilor de iarnă. Pentru majoritatea regiunilor europene, inclusiv România, probabilitatea unui Crăciun alb scade, deoarece temperaturile ar urma să fie mai ridicate, iar stratul de zăpadă fie absent, fie redus.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Nou beneficiu pentru pensionarele cu venit de până în 3.000 de lei. Ce gratuitate vor primi acestea

Totuși, în regiunile nordice și în zonele montane mai înalte, există încă șanse ca precipitațiile sub formă de zăpadă să apară.

Când vine frigul în România

În sudul și sud-estul Europei, inclusiv în România, există șanse pentru câteva perioade ploioase sau ușor înzăpezite. Totuși, se așteaptă ca ninsorile să fie mult mai rare și reduse ca intensitate, comparativ cu iernile tipice.

La început de sezon rece, ANM a raportat temperaturi neobișnuit de ridicate pentru această perioadă în România, cu valori de până la 27 de grade Celsius la final de octombrie. 

„Chiar dacă mâine valorile de temperatură vor mai scădea ușor, vremea va rămâne în continuare caldă, chiar mai caldă, pentru că maximele, la scara întregii țări, se vor încadra între 12 până la 22° și chiar și ultima zi a lunii octombrie va fi caracterizată de un ecart între 13 până la 21°.

După data de 3 noiembrie este posibil să observăm, și cu siguranță așa arată datele la acest moment, o scădere semnificativă a regimului de temperaturi, cu maxime în zonele centrale și estice între sub nouă 10°C,

în timp ce în vest, sus și sud-est 10-12.” 

Totuși, temperaturile vor urma să scadă începând cu luna noiembrie, iar minimele pot înregistra chiar și 0 grade. 

„După care săptămâna din 4 noiembrie să debuteze cu valori maxime, la scara întregii țări, între 5 până la 12-13° iar minimele preponderent negative, spre minus opt în depresiuni și chiar în zonele mai joase de relief, spre minus un grad și 0”, a precizat Elena Mateescu, potrivit Antena 3 CNN.

 


Pare că Bianca Giurcă și Patrick vor să treacă la un nou nivel, întrucât și-au imaginat cum le-ar sta ca un cuplu. Tânărul este încrezător că va ajunge să aibă o relație cu frumoasa șatenă. De asemenea, această idee îi surâde și ei.