La Tulcea a inceput Festivalul International de Teatru "TRAGOS"

Autor: B.M.
Actualizat: 14 sep 2020, 01:10

Sarbatoare culturala la Tulcea, unde a inceput Festivalul International de Teatru „TRAGOS”, o manifestare complexa care aduce, de fiecare data, nume mari de actori si regizori, pe scena Teatrului Jean Bart.

Cea de-a XV-a editie a cunoscutului festival, devenit deja o traditie, s-a deschis, in aer liber, cu  „Dansul dragonilor”, secventa din spectacolul „Drumul matasii”, scenariul si regia Ana Pepine si Paul Cimpoieru. Sala Mare a teatrului, va fi gazda unor spectacole de teatru de exceptie.

One man show-ul „O mie de motive”, de Duncan Macmillan cu Florin Piersic jr. „Demonstratia” de David Auburn, in regia Vlad Cristache, pus in scena la Teatrul Jean Bart.

„Hangita” de Carlo Goldoni, proiect al Teatrului Municipal „Traian Grozavescu” din Lugoj.

Spectacolul de dans „Dorian”, scenariul si regia Oana Rasuceanu, produs de „Asociatia Control N si Teatrul Odeon”. „Oleanna” de David Mamet, in regia lui Vlad Cristache. „Fernando Krapp mi-a scris aceasta scrisoare”, dupa Tankred Dorst si Ursula Ehler, regia Alexandru Hausvater, la Teatrul Municipal „Matei Visniec” Suceava. „Homo Americanus”,  show de si cu Paul Cimpoieru.

Spectacolul Teatrului Academic Muzical-Dramatic, „V. Vasylko” din Odesa, Ucraina, intitulat ,,Ultima zi de vara”.

In aceste zile, foaierul Teatrului Jean Bart gazduieste o expozitie de pictura, semnata de Laurentiu Medvichi. Despre Festivalul International Tragos, Nelu Serghei, initiatorul si unul dintre directorii festivalului, la intrebarea: „De ce un festival de teatru, la Tulcea?”, spunea:

–Teatrul nu moare si nu va muri niciodata. Este prezent, viu si  face parte din viata noastra.

Ne face mai buni, mai frumosi. Ne innobileaza. Teatrul este pentru oameni, vorbeste despre oameni, cu bucuriile, aspiratiile, durerile lor si, nu in cele din urma, despre iubire. Teatrul face ca iubirea sa infloreasca si sa dainuie.

Orasul a fost, mult timp, privat de o asemenea manifestare de gen. Ma bucur nespus de mult ca tulcenii au posibilitatea, mai ales acum, când exista acest minunat  teatru, „Jean Bart”, sa guste sau sa se infrupte din tava cu bunatati, oferita de actorii tulceni sau de oriunde.

Intotdeauna, ei, actorii, pe lânga meseria si talentul ce ii recomanda, va vor pune sentimentele, emotiile, viata lor pe aceasta tava, ca la un adevarat festin. Teatrul este o sarbatoare. Dragi tulceni, va multumim ca veniti, cu drag, la teatru si ca il sustineti. Multi ani, Teatrului „Jean Bart”, la multi ani Festivalului „Tragos”! 

In ultimii ani, Teatrul „Jean Bart” a produs o schimbare reala si profunda in planul alegerilor de repertoriu şi s-a conectat la contemporaneitate.

Tocmai de aceea, tineri regizori vin sa monteze spectacole, iar mari actori joaca pe aceasta scena.

Victor Ion Popa spunea ca „Fiecare teatru isi are publicul pe care-l merita”. Publicul tulcean, impatimit de teatru, este selectiv in alegerea spectacolelor, fiindca orasul are o veche traditie teatrala. Asa ca, pe scena Teatrului „Jean Bart”, actorii dau ce-i mai bun, surprind si daruiesc.

Tocmai de aceea la Tulcea e sarbatoare, fiindca teatrul e o inima care bate pentru oamenii orasului.