În România, mai exact în județul Maramureș, există un lac cu totul deosebit, unic în toată Europa. Până în prezent nimeni nu a putut descifra misterul care învăluie apa colorată a Lacului Albastru, apă care își schimbă culoare în funcție de anotimp, poziția soarelui sau temperatură.
Citeste si: Minivacanță de 5 zile în luna iunie. Zile libere și minivacanțe 2023 de care se vor bucura românii
Povestea apei schimbătoare din Lacul Albastru din România, unic în Europa
Povestea apei schimbătoare din Lacul Albastru din România, unic în Europa, începe în anul 1920, an în care s-a format Lacul Albastru, prin prăbuşirea unei vechi galerii de mină.
De atunci și până acum nimeni nu a reușit să deslușească misterul culorii schimbătoare a apei Lacului Albastru, apă care-l face unic în toată Europa și care atrage an de an din ce în ce mai mulți turiști, uluiți de minunăția apei cu reflexe de smaralad.
Culoarei apei din Lacul Albastru se schimbă în funcție de anotimp, astfel primăvara lacul capătă o culoare albastru deschis și albastru închis, vara, când este mai cald, are culoarea verde închis cu reflexe de smarald. Toamna, culoarea lacului devine verde închis și uneori maro.
Modul prin care s-a format și proprietatea de a-și schimba culoarea în funcție de anotimp, poziția soarelui sau temperatură fac ca Lacul Albastru din România să fie în toată Europa.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Monumentul Naturii Lacul Albastru a fost declarat rezervație naturală prin H.C.L. nr 204/16.03.1977 si se află în custodia Administrației Parcului Natural Munții Maramureșului care in parteneriat cu organizații neguvernamentale are drept scop conservarea peisajului în scop științific si educativ.
Aria naturală protejată Lacul Albastru se afla situată pe teritoriul administrativ al orașului Baia Sprie într-o pădure tânără de gorun pe versantul sudic al Dealului Minei la altitudinea de 530 m și are o suprafață de 0,5 ha. În jurul lacului există câteva exemplare de pin care dau un farmec aparte zonei.
Ce conține apa din Lacul Albastru, unic în Europa
Lacul Albastru este de origine antropica si este amplasat într-o mica depresiune formata in urma surpării lucrărilor miniere de exploatare de pe filonul Domnișoara din anii 1919-1920.
Lacul este de forma eliptica, aproape circulara, cu raza de 40-45 m si o adâncime de 4 m. Bazinul hidrografic are suprafață redusă (6370 mp), apa provenind din precipitații si mici izvoare ce provin din precipitațiile infiltrate in lucrările miniere din versantul sudic al Dl.
Minei.Ca urmare a conținutului de sulfuri din vechile excavatii miniere, apa acumulata in lac are o culoare verde intens, ușor albăstruie, culoare determinata de prezenta sulfatului de fier (0,3 mg/l) melanterit si calcanit, este prezent de asemenea acidul sulfuric liber (7,8 mg/l), ceea ce face ca ph-ul apei lacului sa fie de 4. Prin chimismul apelor sale, Lacul Albastru este unic.
Nicio vietate nu trăiește în apa Lacului Albastru
Apa lacului are o concentrație destul de puternica de sulf, de 7,8 grame la litru, iar ph-ul apei este de 4, motiv pentru care nicio vietate nu trăiește în apa Lacului Albastru.
Cu toate ca in lac nu trăiește nicio vietate din cauza compoziției de sulf si cupru, apa nu este periculoasa pentru cei care înoată in el.
Lacul are o adâncime de 4 metri, iar distanta dintre cele doua maluri este de 50 de metri.
Citeste si: Sâmbătă, la “ROventura”, descoperiți frumusețile zonei Siriului
Cum ajungi la Lacul Albastru, unic în Europa
Din centrul orașului Baia Sprie se urcă, prin fața bisericii catolice, pe strada care ne conduce în direcția nordica până la liziera pădurii, de aici poteca urca în serpentina până la Lacul Albastru. Timpul de mers 35- 45 min, se arată pe site-ul de promovare laculalbastru.ro.