Lanț de tragedii pe litoralul românesc: Un bătrân s-a înecat chiar sub ochii fiicei sale. Un alt tânăr a fost salvat în ultimele clipe

Autor: Andrei Costanda

Un tânăr din Cluj a fost salvat la limită după ce curenții Mării Negre l-au tras în larg

Sursa: Observator News

Un bătrân de 83 de ani s-a înecat în Marea Neagră sub privirile fiicei sale, în timp ce un tânăr din Cluj a fost salvat la limită din apele agitate de la Mamaia.

Litoralul românesc devine din ce în ce mai periculos pentru turiștii care ignoră avertizările salvamarilor și se aventurează în larg fără a ține cont de riscuri. În ultimele zile, două incidente dramatice au șocat turiștii de pe plajele din Constanța și Mamaia.

Bătrânul de 83 de ani nu a putut fi salvat

În Constanța, salvatorii au fost alertați de fiica unui bărbat de 83 de ani, care a observat că tatăl ei nu mai ieșea din apă.

„Am auzit țipând: 'Ajutor, ajutor!'. Eu am crezut că se joacă copiii acolo. Au fugit două femei, m-am dus și eu l-am întors, am făcut și noi ce am putut”, povestește un martor.

Salvamarii au intervenit rapid, dar, din păcate, eforturile de resuscitare nu au avut succes din cauza vârstei înaintate a victimei. Acesta este primul deces înregistrat pe litoralul Mării Negre în acest sezon estival.

Citește și: Alertă în Galați: Un băiețel de 9 ani a dispărut de acasă. Oricine îl vede este rugat să contacteze autoritățile

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Primele imagini de la priveghiul regretatei actrițe Ileana Stana Ionescu. Șotul acesteia și-a exprimat regretul: „Prea puțini au venit să îi aducă o floare”

Un tânăr din Cluj a fost salvat în ultimele clipe

Un alt incident a avut loc în stațiunea Mamaia, unde un tânăr de 29 de ani a fost la un pas de înec după ce a fost tras de curenți. Salvamarii l-au adus inconștient la mal, dar, din fericire, au reușit să-l salveze.

„Cazurile la care intervenim zilnic sunt mult mai numeroase.

Turiștii se aventurează în larg chiar dacă nu știu să înoate sau ignoră complet steagurile arborate”, avertizează Vlad Făluță, salvamar.

Curenții de tip rip sunt frecvenți în Marea Neagră și pot transporta victimele la o distanță de o sută de metri în larg în doar două minute. Salvamarii subliniază importanța precauției și recomandă turiștilor să nu își riște viața pentru a salva pe alții decât dacă sunt înotători experimentați.

În cazuri extreme, este esențial să strigăm după ajutor sau să folosim obiecte plutitoare pentru a aduce persoanele în pericol la mal.

„Dacă este arborat steagul galben, persoanele care nu sunt experimentate la înot trebuie să respecte sfaturile salvamarilor și să nu se aventureze în mare”, a declarat Vlad Făluță.

Salvamarii de pe litoralul românesc sunt adevărați eroi care își riscă viața zilnic pentru a proteja turiștii.

În spatele fiecărui incident raportat se află ore nesfârșite de pregătire și vigilență continuă. Aceștia monitorizează constant plajele, oferind sfaturi și intervenind rapid în cazurile de urgență.