Laptele este probabil cel mai controversat aliment prezent pe piata in momentul de fata. Promovat mult timp ca fiind indispensabil pentru sanatate, laptele a ajuns in ultimii ani sa fie tinta unor studii care au aratat contrariul.
Desi este bogat in nutrienti, proteine, calciu si diverse vitamine, laptele a ajuns sa fie asociat cu diferite boli iar consumul lui nu mai este recomandat in prezent pentru anumite persoane.
Iata cand devine laptele toxic: afla in ce cantitati trebuie consumat laptele si la ce trebuie sa ne uitam atunci cand cumparam lapte din supermarket.
Citeste si: Cascaval toxic: semnele care iti arata ca un cascaval e toxic
Lapte toxic: cum iti dai seama daca laptele este sau nu toxic
Laptele matern este alimentul de baza pentru bebelusi, iar in primele luni de viata acesta contine toti nutrientii esentiali pentru dezvoltarea si functionarea normala a organismului.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Studiile au demonstrat insa ca laptele nu este tocmai indicat pentru consum in cazul adultilor sau a oamenilor batrani. Dimpotriva, se pare ca un consum regulat de lapte influenteaza aparitia unor boli precum diabetul, acneea, pietrele la rinichi, osteoporoza, accidentul vascular cerebral sau artrita reumatica.
Citeste si: Smantana toxica: cum iti dai seama ca smantana este toxica
Lapte toxic: de ce nu este bun laptele de vaca pentru om
Potrivit unor studii, laptele de vaca nu este indicat pentru consum in cazul oamenilor din cauza compozitiei chimice pe care o are. Spre exemplu, s-a descoperit ca laptele de vaca are prea multe proteine, din care doar jumatate sunt necesare corpului uman.
De asemenea, laptele de vaca are un continut bogat de colesterol si grasimi saturate, care pot duce la aparitia aterosclerozei.
Nu in ultimul rand, laptele de vaca are foarte multe saruri minerale si contine o serie de anticorpi si nutrienti necesari cresterii si dezvoltarii speciei respective, si nu omului.
Citeste si: Lapte toxic. Bolile grave pe care le provoacă laptele