Înainte de a intra în Postul Crăciunului 2022, creștinii ortodocși sărbătoresc Lăsata Secului 2022. Este o sărbătoare încărcată de semnificație, o zi specială în care se respectă mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții. Care este motivul pentru care finii trebuie să meargă la nași de Lăsatul Secului 2022 și ce trebuie să le ducă în dar?
Lăsata Secului 2022. De ce merg finii în vizită la nași cu o zi înainte să înceapă Postul Crăciunului 2022?
De Lăsata Secului 2022 se respectă mai multe tradiții și obiceiuri, iar unul dintre ele spune că finii trebuie să meargă la nași cu o zi înainte de a intra în Postul Crăciunului. Tradiția spune că finii merg la nași pentru a-și cere iertare pentru greșelile pe care le-au făcut în timpul anului. Imediat după ce primesc iertarea nașilor, aceștia se așază la masă și servesc din bucatele preparate special pentru această zi.
Lăsata Secului 2022 este o ocazie foarte bună pentru ca finii și nașii să se întâlnească și să petreacă timp împreună, motiv pentru care această tradiție s-a păstrat de-a lungul timpului, chiar dacă, acum, vizita este mai mult una simbolică.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Ce înseamnă, de fapt, Lăsata Secului 2022 și ce se mănâncă pe 14 noiembrie?
Pe data de 15 noiembrie 2022, creștinii ortodocși intră în Postul Crăciunului, iar Lăsata Secului este ultima zi înainte de începerea postului.
După ce se servește masa de Lăsata Secului, există obiceiul ca toate farfuriile, vasele și oalele folosite până atunci să fie spălate și puse la scurs cu gura în jos. Se spune că acest obicei va feri casa de rele și pe toți cei din ea.
În acest an, Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022 pică într-o zi de luni. Dacă ar fi picat miercurea sau vinerea, atunci s-ar fi lăsat sec cu o zi înainte, având în vedere că acestea sunt zile de post.
Cât durează Postul Crăciunului 2022?
Postul Crăciunului 2022 începe pe 15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie 2022. Este vorba despre o perioadă de post de 40 de zile în care credincioșii se pregătesc spiritual și trupește pentru sărbătoarea Nașterii Domnului. Postul Crăciunului nu este atât de aspru ca Postul Paștelui și asta pentru că are mai multe zile cu dezlegare la pește, ulei și vin.