Lăsata Secului 2023: Ce este bine să mănânci în această zi? Alimentele care nu trebuie să lipsească de pe masă

Autor: Bianca Vidoi

Ce este bine să mănânci în această zi

Sursa: PixaBay

Lăsata Secului 2023. Lăsata Secului pentru Postul de Paște are două etape, în prima etapă nu se va mânca deloc carne, ultima zi în care creștinii o vor mânca va fi 19 februarie.

Lăsata Secului 2023. A doua etapă a acestei tradiții este la data de 26 februarie, atunci când creștinii nu vor mai putea să mănânce brânză și produse lactate. Iată ce alimente este bine să mâncați în aceste zile sfinte.

Citește și: Când se lasă sec de brânză pentru Postul Paștelui 2023? Calendar ortodox

Ce este bine să mănânci în această zi?

Postul de Paște durează 40 de zile, iar începând cu data de 19 februarie, credincioșii vor începe să elimine alimentele de dulce, mai exact carnea și brânza, lactatele, din alimentația lor. La data de 19 februarie se lasă sec de carne, iar la data de 26 februarie se lasă sec de brânză.

Este o tradiție a românilor ca în ziua de Lăsata Secului, aceștia să stea la masă cu toți membrii familiei, mâncând bucate alese, până la masa de Paște.

De pe masa credincioșilor nu trebuie să lipsească plăcinta cu fructe sau legume, struguri sau stafide, ce simbolizează sporul și binecuvântarea spirituală.

Citește și: Zilele de post din 2023. Care sunt cele mai importante posturi de peste an și cum se ține corect postul

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului, în diferite regiuni din România

De Lăsata Secului finii trebuie să meargă la nașii lor cu un plocon ce va conține o găină friptă, o sticlă de vin și un colac mare sau o turtă în foi.

Finii își vor cere iertare de la nași pentru greșelile pe care aceștia le-au făcut de-a lungul timpului, iar după se vor așeza la masă pentru a mânca.

În zona Ardealului, femeile trebuie să spele vasele în care s-au gătit preparatele ce conțin alimente din carne sau din lactate pentru a nu „spurca” în timpul postului alte preparate. Toate oalele spălate vor trebui să fie așezate cu gura în jos pentru a îi feri pe cei din familie de pagubă sau boală.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De Lăsata Secului este foarte important să fim împăcați cu toate persoanele pentru ca Paștele să ne prindă pregătiți sufletește.

Citește și: Lăsata Secului 2023: Tradiții și obiceiuri. Când se merge cu plocon la nași?

Rugăciune de Lăsata Secului

"Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeule Preamilostiv, Răscumpărător al celor păcătoşi, pentru mântuirea neamului omenesc ai lăsat Cerurile şi Te-ai sălăşluit în valea aceasta mult păcătoasă a plângerii şi ai primit pe Dumnezeieştii Tăi umeri neputinţele noastre şi ai purtat durerile noastre!

Sfinte Pătimitorule, ai fost rănit şi chinuit pentru păcatele şi fărădelegile noastre şi de aceea noi înălţăm către Tine, Iubitorule de oameni, rugăciuni smerite. Primeşte-le, Preabunule Doamne şi Te pogoară către neputinţele noastre şi păcatele noastre nu le pomeni! Iartă-ne Doamne Iisuse Hristoase!

Cel care prin Sângele Tău ai înnoit firea noastră cea căzută, înnoieşte-ne, Mântuitorul nostru şi pe noi, cei care ne aflăm întru stricăciunea păcatelor şi mângâie inimile noastre cu bucuria desăvârşitei Tale iertări! Iartă-ne, Doamne Iisuse Hristoase!

Cu tânguire şi lacrimi de pocăinţă fără de măsură, cădem la picioarele milostivirii Tale Dumnezeieşti. Iartă-ne Doamne Iisuse Hristoase! Curăţeşte-ne, Dumnezeul nostru, cu Harul Tău cel Dumnezeiesc, pe noi toţi, de toate nedreptăţile şi fărădelegile vieţii noastre, ca întru sfinţenia iubirii Tale de oameni, să-Ţi mulţumim pentru toate milele Tale, să lăudăm Preasfânt Numele Tău, dimpreună cu al Tatălui şi al Preabunului şi de Viaţă Făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor! Amin!"

Citește și: Sărbători februarie 2023 în calendarul ortodox: Când începe Postul Paștelui și pe ce dată pică Moșii de iarnă

Sursa: wowbiz.ro

 

Taguri: