Lăsata Secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului 2024. Ce trebuie să facă gravidele în cele două săptămâni ale postului?

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 29 iul 2024, 09:13

Lăsata Secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului

Sursa: doxologia.ro

Postul Adormirii Maicii Domnului este ultimul din anul bisericesc, iar acesta îi pregătește pe creștini pentru celebrarea Sfintei Fecioare Maria.

În prima jumătate a lunii august, credincioșii se vor abține de la consumul produselor de origine animală, cu ocazia pregătirii sufletești și trupești pentru Postul Adormirii Maicii Domnului. Iată care este data la care are loc Lăsata Secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului, dar și ce trebuie să facă femeile gravide în cele două săptămâni ale postului.

Lăsata Secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului 2024

Postul Adormirii Maicii Domnului este celebrat în aceeași perioadă în fiecare an, mai exact între 1 august și 14 august, fiind două săptămâni în care credincioșii să își concentreze atenția asupra postului și a rugăciunii. Cu toate acestea, Lăsata Secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului are loc la data de 31 iulie, iar în cazul în care această zi pică într-o zi de miercuri sau vineri, precum și anul acesta, atunci această dată o să fie mutată cu o zi mai devreme, pe 30 iulie 2024.

În ziua în care credincioșii celebrează Lăsata Secului pentru Postul Maicii Domnului, aceștia consumă pentru ultima oară în următoarele două săptămâni carne, ouă sau produse lactate. Este recomandat ca în această zi să lăsăm viața seculară și preocupările noastre lumești, concentrându-ne și asupra postului sufletesc, potrivit doxologia.ro.

Citește și: Când începe postul Adormirii Maicii Domnului 2024. Ce nu e bine să faci în această perioadă

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”

Există primejdia ca ţinând posturile rânduite de Biserică, să nu avem nici un folos. Din ce cauză? Pentru că ne ţinem departe de mâncăruri, dar nu ne ţinem departe de păcat; nu mâncăm carne, dar mâncăm sufletele celor săraci. Nu ne îmbătăm cu vin, dar ne îmbătăm cu pofte trupeşti. Petrecem ziua în post, dar ne uităm la lucruri ruşinoase. În felul acesta, pierdem folosul postului”.

 

Mai exact, în aceste două săptămâni, dar și de Lăsata Secului pentru Postul Maicii Domnului, credincioșii trebuie să nu se certe cu semenii lor, să nu poarte dușmănie și să nu se laude cu faptele de milostenie. 

Tradiții și obiceiuri pentru postul Adormirii Maicii Domnului 

Postul Adormirii Maicii Domnului începe la data de 1 august 2024 și se termină la data de 14 august 2024, cu o zi înainte de a fi celebrată Sfânta Maria Mare, ce este trecură în calendarul ortodox alături de o cruce roșie.

Pe parcursul celor două săptămâni, creștinii se vor abține de la consumul de alimente de origine animală, având o singură zi cu dezlegare la pește, la data de 6 august, când este prăznuită Schimbarea la Față a lui Iisus Hristos. 

Se spune că femeile gravide trebuie să folosească aceste două săptămâni pentru a se ruga, astfel încât să aibă parte de o sarcină ușoară. În zilele de marți și joi ale postului, oamenii trebuie să consume legume fierte, fără ulei, iar sâmbătă și duminică, creștinii pot consuma untdelemn și vin.

 


Într-un colț izolat al județului Buzău, în satul Pardoși, soții Nicolae și Stanca Chiriac duc o viață departe de agitația orașului, dar și de confortul unei comunități pline de viață.