Lăsata Secului pentru Postul Sf. Marii 2023: Tradiții și obiceiuri românești

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 11 apr 2024, 02:25

Începe postul Sfintei Marii

Sursa: pixabay.com

Începe postul Sfintei Marii, iar românii respectă anumite tradiții în această perioadă pentru a le merge bine în restul anului.

În popor Postul Sf. Marii este cunoscut şi sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei. Iată pe ce dată începe acesta și ce obiceiuri este bine să respecți.

Pe ce dată începe Postul Sfintei Marii în 2023?

Adormirea Maicii Domnului este sărbătorită în fiecare an pe data de 15 august și este o sărbătoare mare care este trecută cu cruce roșie în Calendarul Ortodox.

Înainte de această zi, ortodocșii țin o perioadă de post și rugăciune. Postul ține 2 săptămâni, iar în acest an începe pe data de 1 august.

Citește și: La mulţi ani de Sfântul Ilie 2023: Mesaje, urări şi felicitări

Prin intermediul postului, credincioșii pot întâmpina cum se cuvinte această sărbătoare. De obicei, lăsatul secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului are loc pe 31 iulie în fiecare an.

În cazul în care această dată pică miercurea sau vinerea, lăsatul secului se va lăsa cu o seară înainte, pe 30 iulie.

Postul Sfintei Marii este un post aspru, dacă ținem seamă de faptul că Biserica Ortodoxă ne cere ajunare până la oră 15:00, în zilele de luni, miercuri și vineri, iar după această oră, ne cere să consumăm mâncare uscată.

Originea acestui post a fost fixată în secolul al V lea când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului.

La început durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferită pentru creștini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, în vreme ce la Ierusalim acest post ținea opt zile. 

Exista rânduiala ca împreună cu slujba Vecerniei să se săvârșească în această perioadă a postului Adormirii Maicii Domnului și cele două Paraclise ale Fecioarei Maria, iar în ajunul praznicului, Prohodul Maicii Domnului.

Citește și: Sfântul Ilie 2023: Tradiţii româneşti pentru această mare sărbătoare

Ce obiceiuri și tradiții sunt păstrate în Postul Sfintei Marii?

În cele două săptămâni de post există numai o zi în care este dezlegare la pește, la sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, care pică vineri, 6 august 2021. În rest, credincioșii nu consumă carne, ouă și lapte.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Pe toată perioada postului, creștinii se roagă pentru ca sufletul lor să fie mântuit, iar femeile gravide se roagă pentru a avea o naștere ușoară.

Adormirea Maicii Domnului este considerată ziua de Sfânta Maria Mare, în timp ce ziua de 8 septembrie este Sfânta Maria Mică.

De asemenea, pe data de 15 august se cinstește și ziua Marinei, Sfânta Fecioară Maria fiind considerată ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

În această zi nu este bine să te duci la câmp, să speli, să coși, dar este bine să împarți merinde celor săraci, pentru sufletele celor decedați.

Astfel, de Sfânta Maria Mare se împart struguri și prune din noua recoltă, pe lângă colaci și colivă. O superstiție veche spune că în cazul în care în această zi înfloresc trandafirii, atunci toamna va fi lungă și blândă.

Oamenii nu aprind focul cu două zile înainte de Sfânta Maria Mare. Persoanele care nu respectă tradiția riscă să se îmbolnăvească sau să le ia foc acareturile.

Tot în această zi se mai spune că nu este bine să dormi pe prispa casei. De asemenea, este interzis scăldatul în apele râurilor, acestea fiind spurcate de cerbi.

Pe 15 august, oamenii se duc la biserică, se roagă, împart merinde, se împărtășesc și sărbătoresc cu familia și rudele la masă.

Sursă: adevărul.ro