Lăsatul Secului, 7 martie 2021. Ce este bine să faci astăzi, ca să-ți meargă bine tot anul

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 22 iul 2022, 04:50

Lăsatul Secului, care anul acesta pică pe 7 martie, este o zi extrem de importantă pentru credincioși. Iată ce trebuie să faci astăzi, ca să-ți meargă bine tot anul.

Înaintea posturilor mari de peste an se lasă, de fiecare dată, sec. Această zi este ultima în care se poate mânca de dulce. Anul acesta, pentru Postul Paștelui se va lăsa sec astăzi, pe data de 7 martie.

Ce înseamnă, de fapt, Lăsatul Secului

În fiecare an, există patru posturi mari, rânduite de Biserica Ortodoxă. Este vorba despre Postul Paștelui, Postul Crăciunului, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și Postul Adormirii Maicii Domnului.

Înainte de începerea acestor posturi, există o zi care este cunoscută sub denumirea de Lăsatul Secului. În această zi se mai poate mânca de dulce, dar după aceea credincioșii vor începe să postească.

Pentru că anul acesta Paștele pică pe 2 mai, se va lăsa sec de carne astăzi, pe 7 martie. Această zi este cunoscută și ca Duminica Înfricoșătoarei Judecăți.

Începând de pe 8 martie și până pe 14 martie, inclusiv, credincioșii mai pot mânca produse lactate și ouă. Doar carnea va fi scoasă de pe listă. De pe 15 martie, se va ține post de la absolut toate produsele de dulce.

Duminica de dinaintea acestei zile, adică ziua de 14 martie, este numită Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, când se lasă sec și de brânză.

Spre deosebire de Postul Crăciunului, care este mai ușor de ținut, pentru că are foarte multe zile în care este dezlegare la pește, Postul Paștelui este mult mai restrictiv.

Până la Învierea Domnului vor fi doar două zile în care cei care țin post vor avea voie să mănânce pește. Este vorba despre ziua de 25 martie, când este Buna Vestire, și 25 aprilie, când se sărbătorește Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Lăsatul Secului, tradiții și obiceiuri

Ziua în care se lasă sec este foarte importantă și încărcată de tradiții și obiceiuri, în special la sate. În funcție de fiecare zonă a țării, oamenii respectă cu sfințenie anumite superstiții, ca să le meargă bine tot anul.

Cea mai cunoscută tradiție de Lăsatul Secului este aceea de a întinde o masă bogată, la care să fie prezenți toți cei dragi. Gospodinele pregătesc toate bunătățile care vor fi interzise în Postul Paștelui.

De pe masă nu lipsesc sarmalele, fripturile, dar nici vinul roșu. De asemenea, finii trebuie să meargă cu plocon la nași. Aceștia duc o găină friptă, un colac mare uns cu miere sau o turtă şi o sticlă cu vin. Finii trebuie să-și ceară iertare, dacă le-au greșit cu ceva nașilor, după care se așează toți la masă.

În Bărăgan, de exemplu, oamenii strâng într-o față de masă oasele și toate resturile de la masa de Lăsatul Secului și a doua zi acestea sunt aruncate afară, în direcția din care răsare soarele.

"Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite”, este mesajul pe care oamenii îl transmit atunci când respectă această tradiție.

De Lăsatul Secului nu se spală rufe, nu se coase și nu se calcă. În acest fel, veți fi apărați de toate relele în următorul an.

În alte zone ale țării, femeile prepară turte de mălai și le dau de pomană. De asemenea, nurorile trebuie să facă plăcinte cu brânză dulce și stafide, pentru soacre, ca să nu se certe în Postul Paștelui.

Oamenii din Covasna respectă și acum tradiția focurilor care purifică. Astfel, în seara de Lăsatul Secului, se aprind focuri pe dealurile din sat. Se crede că în acest fel, spiritele rele sunt alungate și satul respectiv va fi ferit de nenorociri.