Lasatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului! Ce nu au voie sa faca astazi crestinii ortodocsi si cum se pregatesc pentru perioada stricta a postului!

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 31 iul 2018, 14:05
video Foto(4)

Postul Adormirii Maicii Domnului reprezinta unul dintre cele mai importante posturi pe care credinciosii crestin-ortodocsi trebuie sa le tina de-a lungul anului.

Ca durata, Postul Adormirii Maicii Domnului este mai scurt decat Postul Pastelui si cel al Craciunului. Acesta  incepe de regula la data de 1 august si tine doua saptamani (1-15 august).


Lasata secului are loc pe 31 iulie insa, in cazul in care aceasta zi pica miercurea sau vinerea, se lasa secul in cursul serii zilei de 30 iulie iar postul incepe pe 31 iulie.

Traditional, acest post mai poarta denumirea de Postul Sfintei Marii sau Santamariei, fiind postul care pregateste crestinii ortodocsi de cele doua praznice extrem de importante care au loc in luna august: Schimbarea la Fata, care are loc pe 6 august si Adormirea Maicii Domnului, sarbatoare praznuita de catre Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 15 august.

In Postul Adormirii Maicii Domnului exista o singura dezlegare la peste, pe 6 august, cand praznuim Schimbarea la Fata Doamnului, pe Muntele Tabor.


Postul Adormirii Maicii Domnului este unul destul de aspru, daca se tine cont ca Biserica Ortodoxa cere ajunare pana la ora 15:00 de luni, miercuri si vineri, iar dupa aceasta ora se cere consumarea mancarii uscate. Marti si joi se mananca fara ulei, iar sambata si duminica avem dezlegare la untdelemn si vin.


In dimineata zilei in care se praznuieste Adormirea Maicii Domnului, femeile obisnuiesc sa mearga la biserica si sa imparta struguri, prune, faguri de miere si sa mearga in cimitir pentru a tamaia mormintele.
Taranii care aveau vii mari obisnuiesc sa tocmeasca paznici. Barbatii schimbau palaria cu caciula.


Cei care mai erau vazuti cu palarie dupa 15 august erau ironizati. Se interzicea scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa. De pe 15 august se deschidea, in satul traditional, un important sezon al nuntilor, ce tinea pana la intrarea in postul Craciunului. Se organizau targurile de toamna.
(sursa: crestinortodox.ro)
 

 

Taguri: