Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2023. Ce mare sfânt este sărbătorit în această zi

Autor: Denisa Irimia

Ce mare sfânt este sărbătorit

Sursa: doxologia

În anul 2023, Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului coincide cu sărbătoarea Sf. Apostol Filip, marcând astfel începutul perioadei de pregătire spirituală pentru nașterea Domnului.

La începutul Postului Nașterii Domnului în anul 2023, pe data de 14 noiembrie, creștinii sărbătoresc Lăsatul Secului, și în același timp, îl comemorează pe Sfântul Apostol Filip conform tradiției bisericești. Această zi semnificativă marchează începutul unei perioade de restricții alimentare și rugăciune în pregătirea pentru sărbătoarea Nașterii Domnului, cunoscută și sub numele de Crăciun.

Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2023

Atunci când data de 14 noiembrie cade într-o zi de miercuri sau vineri, Lăsatul Secului în Postul Nașterii Domnului are loc cu o zi înainte, marcând astfel începutul acestei perioade de post care

se încheie pe 24 decembrie.

 Desigur, termenul „lăsatul secului" poate părea, în mod eronat, asociat cu un regim alimentar specific, caracterizat prin mâncare fără grăsimi sau uscată, dar în realitate, accentul principal nu se pune pe aspectul alimentar. "Secul" pe care postul îl lasă se referă, de fapt, la renunțarea la aspectele lumii lumești, la modă și la obiceiurile profane.

Scopul postului în tradiția creștină este de a purifica și orienta sufletele credincioșilor, depășind  aspectul regimului alimentar.

 Postul reprezintă doar un mijloc prin care putem controla și reduce pofta și impulsurile noastre trupești. Cu toate acestea, este important de subliniat că postul în sine nu va avea efectul dorit dacă nu reușim să eliminăm sau să reducem sentimente precum ura, invidia, mânia, lăcomia și altele asemenea, care sunt negative și dăunătoare.

Astfel, postul devine o oportunitate pentru auto-reflecție și autocorectare, întrucât obiectivul său profund este de a transforma inimile și mentalitățile, nu doar regimul alimentar.

Citește și:  Cât costă un brad de Crăciun în 2023?

Zilele cu dezlegare la pește

Miercuri, 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Joi, 23 noiembrie – Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, Sfântul Ierarh Amfilohie

Sâmbătă, 25 noiembrie – Sfânta Muceniță Ecaterina, Sf.

Mc. Mercurie/ Odovania Praznicului intrării în Biserică A Maicii Domnului

Duminică, 26 noiembrie – Sfântul Stelian (Dregătorul bogat – păzirea poruncilor)

Joi, 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei

Sâmbătă, 2 decembrie – Sfântul Proroc Avacum, Sfânta Muceniță Miropia

Duminică, 3 decembrie – Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (Pilda talanților)

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Luni, 4 decembrie – Sfânta Muceniță Varvara

Marți, 5 decembrie – Sfântul Sava cel sfințit; Sfântul Mucenic Anastasie, Sfântul Cuvios Nectarie

Miercuri, 6 decembrie – Sfântul Ierarh Nicolae

Joi, 7 decembrie – Sfânta Muceniță Filofteia

Sâmbătă, 9 decembrie – Zămislirea Sfintei Fecioare Maria

Duminică, 10 decembrie – Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf (Tămăduirea femeii gârbove)

Marți, 12 decembrie – Sfântul spiridon al Trimitundei

Sâmbătă, 16 decembrie – Sfântul Proroc Agheu, Sfânta Teofana

Duminică, 17 decembrie – Sfântul Proroc Daniel (Pilda celor poftiți la cină)

Luni, 18 decembrie – Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul, Sf. Mc. Sebastian și Zoe

Ce dezlegări sunt în Postul Nașterii Domnului

În timpul Postului Nașterii Domnului sau Postului Crăciunului, se acordă permisiune creștinilor de a consuma pește în zilele de sâmbătă și duminică. În prima săptămână a acestei perioade, care se întinde până pe 21 noiembrie, când se celebrează Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, și în ultima săptămână, care cuprinde perioada 20-24 decembrie, regulile postului devin mai restrictive.

În zilele de sâmbătă și duminică din aceste două săptămâni, credincioșilor li se interzice consumul de pește, în schimb pot să consume untdelemn și vin.

Conform regulilor stabilite în tipicul Sfântului Sava, se specifică faptul că în zilele de luni, miercuri și vineri trebuie să ținem post fără a consuma untdelemn și vin. Cu toate acestea, în situația în care în aceste zile sărbătorim cu o cinste deosebită memoria unui sfânt cu o reputație remarcabilă, se permite o abatere de la post, în semn de respect față de sfințenia acestui sfânt.

Citește și: Mini-vacanță de Sf. Andrei. Câte zile libere vor avea românii în noiembrie și decembrie 2023?