Asta stiu romii din Banat carora li s a dus faima pentru felul in care isi etaleaza bogatiile castigate cu greu in strainatate. Si cum clanurile numara numai membrii de vaza, bulibasii sunt condusi pe ultimul drum in sicrie care valoreaza cat o masina noua.
Cum raposatul a trait o viata in puf si nu a stiut ce inseamna lipsurile, asa trebuie sa fie si pe lumea cealalta.
Asa se face ca in cimitorul din Timisoara cei drepti se odihnesc in cavouri din marmura, scupltate manual, poleite cu aur si decorate cu heruvimi si serafimi. Si cum lasa in urma palate cu zeci de camere si zeci de turnulete, e musai ca monumentul funerar sa se intinda pe suprafata unei garsoniere.
Dar luxul pentru lumea de dincolo il deranjeaza la ochi pe edilul Timisoarei, care se gandeste sa interzica de acum inainte astfel de constructii inalte de pana la sase metri.
Cert este ca pana acum nimeni nu a avut nimic impotriva palatelor inalte pana la cer.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Romii au platit bani grei nu doar pentru cavouri, ci
si pentru a incalca legea, spun administratorii cimitirului. Palatele raposatilor au fost ridicate in urma cu 20 de ani. Daca n-au incurcat pe nimeni pana acum, ce rost mai are sa le faca una cu pamantul!? Au daramat totusi doua monumente funerare.
Locurile de veci construite din marmura cu fir de argint, incrustate cu peisaje biblice si cu usi din lemn masiv, sunt mai ceva ca Versailles-ul.
Oamenii care vin la cimitir se inchina in fata monumentelor funerare mai ceva ca in fata sfantului altar.
Si pentru ca fastul sa fie dus la extrem, romii si-au angajat si oameni care sa aiba grija de palatele din cimitir, cat sunt plecati in strainatate. Semn ca isi fac griji din timpul vietii pentru traiul de pe lumea celalta.