Leasing Auto: Informatiile de baza si sfaturi practice!

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 27 nov 2022, 20:21

Pentru mulți oameni, cumpărarea unei mașini noi este o decizie emoțională. Așadar, nu este surprinzător faptul că bunul simț tinde să se piardă în acest proces!

Sursa: PixaBay

Pentru mulți oameni, cumpărarea unei mașini noi este o decizie emoțională. Așadar, nu este surprinzător faptul că bunul simț tinde să se piardă în acest proces!

Pentru mulți oameni, cumpărarea unei mașini noi este o decizie emoțională. Așadar, nu este surprinzător faptul că bunul simț tinde să se piardă în acest proces. Noi am reunit cele mai importante sfaturi și informații legate de leasingul unei mașini în acest ghid practic.

Atunci când luați în leasing un autovehicul, în esență "închiriați" vehiculul pentru un termen convenit. Plătiți o rată lunară de leasing în schimbul utilizării automobilului.

La sfârșitul perioadei de leasing, returnați automobilul furnizorului de leasing sau, în unele cazuri, îl cumpărați la un preț egal cu valoarea sa reziduală.

Leasingul ca mijloc de finanțare a vehiculelor este foarte popular în rândul șoferilor. Dar opțiunea pentru un leasing este recomandată numai după ce ați cercetat temeinic orice alte opțiuni de finanțare pe care le aveți la dispoziție.

Iată o listă de sfaturi cheie pentru leasingul auto:

Banii lichizi sunt cei mai importanți

Puteți economisi bani încă de la început doar alegând inteligent metoda de plată. Atunci când cumpărați o mașină, ca și în cazul multor alte achiziții, banii lichizi sunt cu siguranță regele. Cea mai ieftină modalitate de a vă urca la volanul mașinii de vis este să o plătiți în avans, în numerar. Pe lângă faptul că veți scăpa de comisioanele de finanțare și dobânzile, veți constata că mulți dealeri auto oferă reduceri considerabile cumpărătorilor care plătesc în numerar.

Dacă nu vă puteți permite să plătiți în numerar, veți avea la dispoziție trei opțiuni mai costisitoare: închirierea unei mașini, obținerea unui împrumut sau elaborarea unui plan de finanțare de la dealer.

Sfat: Plătiți mașina integral și în numerar, dacă este posibil.

Mașina nu vă aparține

Asigurați-vă că înțelegeți că, atunci când închiriați o mașină, nu deveniți proprietarul acesteia.

Cu excepția cazului în care în contract este inclusă o opțiune specială de răscumpărare după leasing, nu veți avea dreptul de a cumpăra autovehiculul la valoarea reziduală stipulată în contract la sfârșitul perioadei de leasing. Așadar, leasingul este de fapt o închiriere pe termen lung.

Sfat: Dacă doriți să cumpărați mașina la sfârșitul perioadei de leasing, asigurați-vă că în contract este inclusă o opțiune de răscumpărare.

Rezilierea anticipată

Un aspect negativ major al leasingului auto este reprezentat de penalitățile mari care însoțesc rezilierea anticipată. Dacă, din orice motiv, reziliați contractul de leasing înainte de termen, va trebui să plătiți taxe considerabile.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Sfat: Parcurgeți termenii și condițiile din contract referitoare la rezilierea leasingului pentru a vă face o idee clară despre ce veți plăti dacă renunțați mai devreme.

Durata contractului de închiriere

Cele mai multe contracte de închiriere sunt prevăzute cu perioade minime de închiriere de 12 luni. Înțelegerea faptului că veți fi legat de un contract de închiriere pe toată durata acestuia este deosebit de importantă dacă vă gândiți să obțineți un contract de închiriere cu termen lung.

Sfat: Gândiți-vă de două ori dacă ar trebui sau nu să luați în considerare un leasing atunci când căutați modalități de finanțare a unei mașini. Un leasing este un angajament obligatoriu pe termen lung.

Asigurarea auto

Un dezavantaj notabil al leasingului auto este că, în general, vi se cere să încheiați o asigurare auto pentru coliziune, pe lângă asigurarea împotriva daunelor accidentale (asigurare auto completă) și asigurarea obligatorie de răspundere civilă. Asigurarea auto pentru coliziune este scumpă și, în funcție de mașina în cauză, nu are întotdeauna sens din punct de vedere financiar.

Chiar dacă v-ați încheia oricum o asigurare auto pentru coliziune, costurile de asigurare pot fi totuși mai mari. Motivul este că unii asigurători percep prime de asigurare mai mari pentru aceeași asigurare atunci când mașina este închiriată.

Sfat: Obținerea unei asigurări auto pentru coliziune vă poate lovi puternic în portofel. Luați-vă timp pentru a vă gândi de ce asigurări aveți cu adevărat nevoie și pentru a compara toate ofertele pentru a găsi cea mai bună ofertă.

Obligațiile contractului de leasing

Un contract de leasing vine cu o serie de obligații contractuale care vă țin cu sufletul la gură. Printre acestea se numără reguli care reglementează ce tipuri de revizii trebuie efectuate și cât de des trebuie efectuate, precum și ce garaje pot efectua service-ul mașinii. Dar obligațiile pot merge mult mai departe de atât. De exemplu, este posibil să nu vi se permită să scoateți vehiculul în afara Elveției.

Sfat: Asigurați-vă că citiți textul cu litere mici înainte de a semna pe linia punctată.

Dacă aveți îndoieli, întrebați

Sunt în joc mulți dintre banii dumneavoastră.

Sfat: Dacă nu sunteți sigur de cât vă va costa cu adevărat un leasing auto, întrebați experți independenți.

Citește și: Top 3 Masini Sigure la Mana a Doua sub 10 000 Euro

Citește și: Top 5 Masini de Familie 2022

Citește și: Top 3 mașini de care nu ai auzit... încă!

 

 

 

Taguri: