Lectii de prim ajutor: primul ajutor in caz de lesin, inec sau otravire

Autor: B.M.
Actualizat: 14 ian 2020, 14:22
Lectii de prim ajutor

Afla cum trebuie sa acorzi primul ajutor si ce trebuie sa faci in situatii limita: asa poti salva viata unei persoane.

Lectiile de prim ajutor ar trebui sa fie obligatorii in scoli si licee, pentru a invata elevii de mici despre cum ar trebui sa procedeze atunci cand o persoana de langa ei se afla intr-o situatie limita.

Cele mai comune stari care pot fi intalnite sunt cele de lesin, inec sau otravire. Iata ce trebuie sa faci pentru a iesi bine din fiecare dintre ele:

Lectii de prim ajutor: primul ajutor in caz de lesin

De regula starea de lesin apare din cauza faptului ca, din diverse motive, in creier nu mai ajunge suficient sange, fapt care face ca acest organ vital al corpului uman sa nu mai fie oxigenat corespunzator.

Lesinul poate fi provocat de diversi factori, de la o emotie puternica, pana la o slabire a organismului din cauza lipsei de mancare.

Ca tehnica de prim ajutor intr-o asemenea situatie, mai intai trebuie verificat daca victima respira.

Se asigura ca limba nu obstructioneaza caile respiratorii, dupa care se masoara ciclurile respiratorii. De regula 20 de respiratii pe minut sau mai putine indica un pericol la nivelul sanatatii victimei.

Se incearca oxigenarea victimei prin ridicarea picioarelor la un unghi de 45 de grade. Aceasta actiune stimuleaza marirea cantitatii de sange care ajunge la creier.

Suplimentar poate fi deschis aerul conditionat sau un geam, sau i se poate face "aer" victimei folosind un caiet.

Este de mentionat ca, dupa ce isi revine, victima va avea nevoie de zahar. I se poate administra suc sau apa cu zahar deoarece creierul are nevoie rapida de glucoza pentru a se hrani.

Citeste si: Alerta medicala! Un virus face ravagii in Romania. Declaratiile specialistilor sunt ingrijoratoare

Lectii de prim ajutor: primul ajutor in caz de inec

Inecul se produce atunci cand caile respiratorii sunt obstructionate din cauza umplerii cu apa.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

In astfel de situatii trebuie acordat rapid primul ajutor. Ca regula generala, se aplica metoda PAS, prescurtare de la privim- ascultan- simtim.

Mai intai trebuie sa inspectam vizual victima pentru a determina daca este intr-o stare constienta sau nu. Putem verifica daca aceasta raspunde la reflexe ciupind diverse parti ale corpului.

Ulterior trebuie sa verificam daca victima respira: facem acest lucru apropiind urechea de gura victimei si de nas.

Daca observam ca are caile respiratorii blocate o intoarcem pe o parte, pentru a le elibera.

Pasul final este de a verifica pulsul victimei. In cazul in care acesta lipseste, situatia este extrem de grava.

Toate cele de mai sus trebuie facute intr-un timp foarte scurt. In cazul in care pulsul lipseste, va trebui demarata procedura de masaj cardiac, pentru a stimula cordul sa isi reia activitatea.

Se apasa cu mainile impreunate pe mijlocul toracelui, cu podul palmei lipit de piept. Dupa 30 de compresii efectuate in ritm rapid se face respiratie gura la gura, tinand cu o mana nasul victimei.

Se continua procedura pana la sosirea ambulantei.

Lectii de prim ajutor: primul ajutor in caz de otravire

De regula otravirea accidentala se recunoaste prin simptome precum tulburari respiratorii, greata, varsaturi sau convulsii.

In astfel de situatii trebuie sunat de urgenta la 112 si sa se incerce ca victima sa fie transportata cat mai repede la spital.

Otravirile nu ar trebui sa fie tratate la domiciliu. Daca totusi situatia o impune, poate fi acordat un prim ajutor prin provocarea de varsaturi.

I se poate administra victimei apa cu sare. Varsand, victima poate scapa de o mare cantitate de otrava daca aceasta nu a ajuns deja in stomac, adica la maxim 1-2 ore de la ingerare.

Atentie mare: nu se poate realiza aceasta forma de prim ajutor daca persoana a ingerat substante caustice sau iritante.

Mare atentie: in toate cazurile de mai sus trebuie alertate si chemate la fata locului serviciile de urgenta.

 

Taguri: