În cea mai recentă ediție a emisiunii online „Fiță cu Adiță”, moderată de Adiță Voicu și difuzată exclusiv pe canalul de youTube theXclusive, invitat a fost Dorin Cioabă, regele romilor.
Legătura neștiută dintre Dorin Cioabă și Nicolae Ceaușescu
Regele Cioabă a povestit, de asemenea, un moment neplăcut din copilăria lui, și anume acela în care toată familia lui a fost băgată la închisoare dar, cu ajutorul lui Nicolae Ceaușescu, toți au scăpat.
„Bunicul meu, Ioan Cioabă, a fost un personaj foarte controversat, foarte iubit, pentru că el, de când era tânăr a vrut să se ocupe de emanciparea și de integrarea romilor. A fost primul în toate lucrurile pe care le avem noi astăzi romii tradiționali. A fost iubit până la un anumit punct de Nicolae Ceaușescu, pentru că l-a deranjat că a cerut mai multe drepturi ale romilor și atunci toată familia noastră a fost arestată.
Regele Cioabă, despre ce trebuie să facă un rom pentru a fi respectat în comunitatea sa
Dorin Cioabă, zis și „regele internațional al romilor”, l-a invitat pe Adiță să pătrundă în palatul regal în care locuiește alături de familia lui, unde au stat de povești care mai de care mai interesante.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Regele Cioabă a dezvăluit prin ce probe trebuie să treacă romii an de an pentru a le fi verificată bogăția, iar aurul este foarte important aici, pentru că cei fără aur sunt considerați săraci.
„Acum dacă nu ai aur ești considerat sărac. În prezent, a doua zi de Paște se face o evaluare noilor membri ai comunității, în sensul că se verifică dacă devin mai bogați sau mai săraci, se numără aurul.
Vine fiecare din comunitate, primește vasul în care sunt galbenii, face evaluarea, merge mai departe la altă casă și atunci spune cine este liderul. Să fii lider la noi la romi, trebuie să fii lider și pe plan financiar. Nu poți să fii regele romilor și să nu ai acei galbeni. Regele trebuie să aibă mai mult decât ceilalți. Eu am monede australiene, le-am achiziționat după revoluție și ele sunt scoase, în fiecare an, după calendarul chinezesc”, a povestit Dorin Cioabă.