Lege adoptată de Parlament! Românii vor avea acces la servicii de internet de mare viteză pe tot teritoriul țării

Author: Marina Ionescu
Actualizat: 11 feb 2023, 14:40

Legea privind asigurarea accesului persoanelor fizice la servicii de internet în bandă largă, la punct fix a fost adoptată de Senatul României.

Veste bună pentru toată România! Oamenii vor avea acces la servicii de internet de mare viteză pe tot teritoriul țării. Legea a fost adoptată de Parlament.

Citeste si: Guvernul aprobă Legea anti speculă. Ce prevede actul normativ

Românii vor avea acces la servicii de internet de mare viteză pe tot teritoriul țării

Legea a fost adoptată de Senatul României, cameră decizională, cu 83 de voturi pentru și niciun vot împotrivă. Acesta urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Așadar, internetul, definit ca serviciu universal, va fi disponibil la viteze mari pentru toți românii, indiferent unde locuiesc pe teritoriul țării.

Proiectul a fost inițiat de parlamentarii PNL George Tuță și Sabin Sărmaș și a fost semnat alți 150 de senatori și deputați de la toate partidele parlamentare.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citeste si: Lege nouă în România! Este interzisă plastifierea certificatelor de naștere, căsătorie și deces. Vor fi considerate nule

„Pentru mine un computer care nu este conectat la internet mereu l-am considerat defect. Însă astăzi suntem în postura de a face pasul important pentru a asigura accesul pentru toți românii la internet de mare viteză, chiar și în zone defavorizate”, a declarat deputatul PNL George Tuță.

Legea va oferi în special comunităților rurale acces la internet fix de bandă largă, ceea ce va permite afacerilor din zone defavorizate să identifice mai ușor șansele de intrare pe piețe, mai ales în domenii precum agricultura, explică inițiatorii proiectului.

„Să vă amintesc câteva aplicații probabil mai puțin intuite ale internetului fix de bandă largă în cadrul comunităților rurale, cele care azi sunt cele mai defavorizate.

În primul rând agricultura, cea care se bazează pe aproximativ 30% din populația activă a României. Agricultura de precizie sau agricultura smart își bazează sporirea eficienței pe integrarea soluțiilor IoT cu ajutorul internetului. Senzori și soluții automate pot citi starea unei culturi și indica dincolo de priceperea agronomului soluțiile optime de intervenție.

Utilaje conectate, irigații adaptive, senzori de sol, toate se bazează pe internet solid și stabil. Al doilea exemplu este dat de nomazii digitali. Vorbim de cei nativi, care își duc întreaga viață profesională pe un computer legat la internet, dar și de cei izvorâți din pandemie. Multe locuri de muncă s-au transformat rapid în activități la distanță și sunt semnale că trendul se stabilizează. Toți acești lucrători cu mare valoare adăugată pot fi încurajați să se deplaseze către zone rurale sau limitrof urbane în care să găsească terenuri convenabile, impozite mici și evident condiții de conectare care să îi facă prezenți pe piața muncii la distanță.

Ideea este că internetul la punct fix poate contribui la dinamizarea unor comunități întregi de români. Până la urmă acesta este rostul nostru, să creăm succesiv acele condiții care să ajute în mod natural inițiativa privată, economia digitală, integrarea comunităților și, foarte important, inovația sistemică în țară”, a completat George Tuță.