LEGE: O nouă sărbătoare națională în România! Klaus Iohannis, decizie de ultimă oră!

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 27 iul 2022, 15:25
România va avea o nouă sărbătoare națională
Sursa: PixaBay

România va avea parte de o nouă sărbătoare națională. Klaus Iohannis a promulgat legea. Despre ce zi este vorba și de ce a fost luată decizia?

O nouă sărbătoare națională în România! Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care s-a decis ca în România să existe o nouă sărbătoare națională. Despre ce zi importantă este vorba?

OFICIAL! România are o nouă sărbătoare națională

Legea prin care s-a decis ca România să aibă o nouă sărbătoare națională a fost promulgată de Klaus Iohannis, președintele României. Este vorba despre ziua de 10 Mai, atunci când este sărbătorită Ziua Independenței Naționale a României. Acum, după ce Klaus Iohannis a promulgat legea, românii vor avea parte de o nouă sărbătoare națională. 

Legea privind declararea zilei de 10 Mai sărbătoare națională a fost adoptată de Camera Deputaților pe data de 9 iunie, cu 166 de voturi „pentru”, 5 voturi „contra” și 92 de abțineri. Ulterior, legea a mers spre promulgare la președintele României, Klaus Iohannis, iar acesta a decis ca în fiecare an, ziua de 10 Mai să devină Ziua Independenței Naționale a României. Cei care sperau ca noua sărbătoare națională să fie introdusă pe

lista liberelor legale trebuie să știe că această zi va fi lucrătoare, astfel că românii nu vor avea parte de încă un liber legal pe data de 10 Mai.

O nouă sărbătoare națională în România! Ce se va întâmpla în fiecare an pe 10 Mai?

Având în vedere ca data de 10 Mai a fost declarată sărbătoare națională, fiind Ziua Independenței Naționale a României, autoritățile au menționat că vor avea loc tot felul de activități cu prilejul acestei zile. Mai exact, pe 10 Mai, de Ziua Independenței Naționale a României, vor fi organizate manifestații cultural-artistice, din banii administrației publice locale.

„Parlamentul, Președintele României, Guvernul, celelalte autorități publice centrale, precum și autoritățile administrației publice locale vor organiza manifestări cultural-artistice. Fondurile necesare pentru organizarea manifestărilor prilejuite de sărbătorirea zilei de 10 Mai pot fi asigurate din bugetele locale sau din bugetele autorităților publice centrale, precum și ale instituțiilor publice, în limita alocațiilor bugetare aprobate.

La data intrării în vigoare a prezentei legi, Legea nr. 103/2015 pentru declararea zilei de 10 Mai ca zi de sărbătoare naţională, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 336 din 18 mai 2015, se abrogă.”, se precizează în lege, potrivit alephnews.ro.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Președintele Klaus Iohannis a decis ca 10 Mai să fie Ziua Independenței Naționale a României
[Sursa: Facebook]

Citeste si: Ziua Drapelului National: de ce are steagul Romaniei 3 culori si de ce au fost alese aceste nuante

De ce s-a luat decizia ca 10 Mai să fie sărbătoare națională în România?

Inițiatorul legii prin care ziua de 10 Mai a devenit sărbătoare națională în România este deputatul PNL Gigel Știrbu. Acesta și-a dorit ca românii să sărbătorească în fiecare an Ziua Independenței Naționale a României, motivând că acesta este un eveniment care are o importanță majoră în istoria României. 

„În toată această perioadă, ziua de 10 Mai a fost sărbătorită până când regimul comunist a denaturat faptul istoric şi a anulat această celebrare, instaurând ulterior 23 august drept zi naţională. Semnificaţiile acestei date importante sunt: în 10 Mai 1881, România a fost proclamată regat, cunoscând ulterior, timp de mai bine de jumătate de deceniu, o perioadă de prosperitate şi de progres economic şi social. În 10 Mai 1866, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământ în faţa Parlamentului Principatelor Unite. În 10 Mai 1877, Senatul proclama Independenţa statului român, când conducătorul statului român de la acea vreme, principele Carol I, a semnat proclamaţia „Independenţa absolută a României”, conferindu-i astfel putere de lege. Cu o zi înainte, actul fusese citit în Parlament, de către Mihail Kogălniceanu şi votată de către reprezentanţii celor două Camere.”, a motivat deputatul PNL Gigel Știrbu, potrivit sursei citate anterior.

După ce proiectul de lege a fost analizat cu atenție, s-a luat decizia ca ziua de 10 Mai să fie recunoscută drept Ziua Independenței Naționale a României și să fie considerată sărbătoare națională în România. 

Citeste si: Românii vor avea O NOUA ZI DE SARBATOARE NATIONALA! Deputații au decis