LEGE: Se dă zi liberă pentru vaccinare. Când intră măsura în vigoare?

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 27 iul 2022, 01:25
Camera Deputaților a adoptat legea privind acordarea unei zile libere după vaccinul anti-Covid-19
Sursa: unsplash

Legea prin care se dă zi liberă pentru vaccinarea anti-Covid-19 a fost adoptată de Camera Deputaților marți, 29 iunie 2021. Când intră în vigoare?

Legea potrivit căreia oamenii ar trebui să aibă o zi liberă după vaccinul anti-Covid-19 a trecut de Camera Deputaților și va merge mai departe către promulgare la președintele României, Klaus Iohannis. Când ar putea primi românii o zi liberă după vaccin și ce prevede legea?

Lege: zi liberă după vaccinul anti-Covid-19. Cine va beneficia de această măsură?

Camera Deputaților a adoptat legea prin care românii ar trebui să primească o zi liberă după vaccinul anti-Covid-19, proiect care a fost inițiat de parlamentarii USR PLUS.

Legea prin care se dorește acordarea unei zile libere după vaccinarea anti-Covid-19 a fost adoptată cu 263 de voturi pentru, 30 de voturi împotrivă și 4 abțineri. 

Chiar dacă legea care oferă o zi liberă după vaccinul anti-Covid-19 a fost respinsă inițial de Senat, reprezentanții Camerei Deputaților au fost for decizional pe acest proiect, ceea ce înseamnă că legea merge mai departe către promulgare la președintele României, Klaus Iohannis.

În urmă cu ceva timp, Ludovic Orban a precizat că PNL nu dorește și nu are nici obligația de a susține acesată lege, având în vedere că nu face parte din strategia de vaccinare stabilită de Guvern.

„Nu s-a discutat la nivelul coaliţiei, nu face parte din strategia de vaccinare care este una stabilită la nivel guvernamental.”, a spus Ludovic Orban, potrivit  hotnews.ro.

Citeste si: Prima țară care renunță la restricții! Persoanele care se pot bucura de viața normală

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Zi liberă pentru persoanele care se vaccinează împotriva noului coronavirus. Ce prevede legea?

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților arată că persoanele care se vaccinează anti-Covid-19 ar trebui să primească o zi liberă plătită din partea angajatorului, indiferent dacă lucrează în sistemul public sau în mediul privat.

Ziua liberă nu va fi inclusă în concediul de odihnă și ar urma să fie acordată atât la prima doză de vaccin împotriva noului coronavirus, cât și la rapel.

Nu doar angajații ar urma să beneficieze de o zi liberă dacă se vaccinează anti-Covid-19, ci și elevii sau studenții. Practic, aceștia vor fi scutiți de prezența la cursuri în ziua vaccinulului, atât la prima doză, cât și la a doua.

Autoritățile au menționat că aceste drepturi ar trebui acordate în baza adeverinței de vaccinare eliberate după efectuarea vaccinului anti-Covid-19.

În cazul în care este vorba despre vaccinarea unui minor sau a unei persoane cu diazabilități, cu vârsta până în 26 de ani, proiectul de lege arată că și însoțitorul legal al minorului sau al persoanei cu dizabilități poate beneficia de o zi liberă plătită. 

Persoanele care aleg să se vaccineze anti-Covid-19 la sediul angajatorului nu pot beneficia de ziua liberă plătită. În plus, legea care prevede acordarea unei zile libere după vaccinul anti-Covid-19 îi obligă pe cei care vor să beneficieze de ea să anunțe angajatorul pentru a nu exista probleme în ceea e privește desășurarea activității la locul de muncă.

Dacă legea va fi promulgată de președintele României, Klaus Iohannis, aceasta ar urma să intre în vigoare imediat după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

În prezent, numărul românilor care se vaccinează anti-Covid-19 a scăzut semnificativ, deși campania de vaccinare a început într-o notă optimistă în România. Datele arată că mai puțin de un sfert din români s-au vaccinat împotriva noului coronavirus cu ambele doze. Zilnic, aproximativ 25.000 de români se vaccinează anti-Covid-19, în condițiile în care în urmă cu mai multe luni, mai bine de 120.000 de oameni treceau în fiecare zi pragul centrelor de vaccinare anti-Covid-19.

Citeste si: Site-ul de unde veți putea descărca certificatul verde COVID-19 începând cu 1 iulie